Dușuri mobile pentru oamenii străzii

0

Cele peste 3.000 de persoane fără adăpost din San Francisco folosesc împreună doar în jur de 16 dușuri și toate adăposturile dotate cu așa ceva, în afară de unul singur, sunt adunate în inima orașului, ceea ce înseamnă că sute de oameni ai străzii sunt nevoiți să călătorească pentru a avea acces la ele, scrie Fastcoexist. Iar orașul nu le asigură bilete gratuite. Asta a descoperit în cercetările sale Doniece Sandoval, o locuitoare din San Francisco, emoționată de întâlnirea cu o femeie tânără fără adăpost, care plângea și-și repeta într-una că nu va fi niciodată curată. Așa că a venit cu o soluție inedită pentru rezolvarea problemei.

Dacă oamenii străzii ajung cu greu la dușurile puse la dispoziție de edili, Sandoval s-a gândit să ducă unele direct la ei, sub forma unor autobuze municipale renovate pentru a găzdui dușuri. Femeia spune că nu e singura care s-a gândit la așa ceva, mai multe orașe din SUA având proiecte similare cu dușuri mobile pentru persoanele fără adăpost, printre care se numără Los Angeles, Seattle sau Portland. Sandoval a vorbit cu inițiatorii acestor proiecte și toți i-au spus același lucru, mai exact că oamenii străzii au mărturisit că se simt oameni pentru prima oară în multă vreme. ONG-urile locale și-au oferit sprijinul pentru proiectul ei, botezat Lava Mae (un joc de cuvinte inspirat de „lávame”, care înseamnă „spală-mă” în spaniolă), la fel și edilii orașului San Francisco, care au pus la bătaie patru autobuze.

Autobuzul-pilot va fi disponibil la sfârșitul lui octombrie, iar Sandoval strânge bani pe site-ul de crowdfunding Indiegogo pentru a-l dota cu dușuri, gură de scurgere și lumină electrică. Ea estimează costurile pentru acest prim autobuz la 75.000 de dolari, însă costurile ar putea fi reduse pentru celelalte. Femeia mai speră să recruteze șoferi de autobuzi voluntari, care să ducă autobuzul într-un loc pus la dispoziție de o organizație parteneră, să-l lase acolo timp de opt ore, apoi să-l mute înapoi în parcare la sfârșitul zilei. Din moment ce femeile străzii riscă în permanență să fie agresate sexual, Sandoval s-a asigurat că vor fi protejate în timp ce se spală. Designul conceput de ea două compartimente private pentru dușuri, care vor fi accesate prin intrări separate – una prin fața și cealaltă prin spatele autobuzului. Voluntarii se vor asigura ca doar familiile să intre împreună la duș.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger