Durerea de şale, explicată genetic

0

Durerile de şale (zona inferioară a spatelui), atât de des întâlnite, sunt cauzate de un defect al  unei gene care duce la apariţia problemelor de disc, arată un studiu britanic publicat în Annals of Rheumatic Diseases şi care a investigat 4.600 de persoane pentru a ajunge la această concluzie.

 

 

Gena responsabilă pentru problemă se numeşte PARK2 şi este legată de problemele de disc care apar odată cu înaintarea în vârstă. Specialiştii susţin că identificarea acesteia şi a efectelor sale, respectiv a problemelor pe care le poate cauza, va ajuta la dezvoltarea unor noi tratamente, mai eficiente, pentru durerile de spate din zona inferioară. În Marea Britanie, spre exemplu, tratarea acestora costă sistemul de sănătate cam 7 miliarde de lire sterline pe an (împreună cu costurile aduse de concedii medicale şi recuperări), iar cauzele problemei nu au fost niciodată pe deplin înţelese de către medicină.

Cercetătorii de la King’s College din Londra au analizat pacienţii cuprinşi în studiu până la nivelul comparaţiei moştenirii genetice. Aşa au descoperit că gena PARK2 avea ceva de-a face cu problemele degenerative de disc şi influenţa viteza cu care starea problemei se înrăutăţea. Una dintre ipotezele avansate de cercetători pentru a explica activitatea acestei gene şi problemele cauzate de ea ţine de factori precum stilul de viaţă şi dieta, care pot contribui la schimbări produse la nivel genetic. „Problemele lombare, de disc, sunt o cauză comună pentru durerile de spate şi acum ştim că în până la 80% dintre cazuri este vorba de o bază genetică a afecţiunii. Este pentru prima dată când avem o genă identificată în relaţie cu această durere greu de suportat”, spune profesorul Alan Silman, director medical în cadrul Arthritis Research UK.

 

Sursa şi mai multe detalii: BBC Health

Foto: Biokineticspt


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger