Durează 20 de secunde să-ți dai seama dacă o persoană e de încredere sau nu

2

Potrivit unui studiu al Universității din California, Berkeley, durează doar 20 de secunde să-ți dai seama dacă un străin este sau nu de încredere.

Cercetătorii au apelat la 24 de cupluri și au rugat fiecare persoană să vorbească despre o perioadă în care a suferit. În acest timp, camerele înregistrau reacțiile partenerului de discuții. Alți participanți la experiment au urmărit, separat, înregistrările și au putut să identifice compasiunea falsă în 20 de secunde.

După ce au colectat mostre de ADN, cercetătorii au alfat că 60% dintre participanții cărora li s-a oferit cea mai puțină încredere nu aveau o genă care controlează compasiunea și empatia. Receptorul reglează nivelul de oxitocină din organism, substanță pe care studii anterioare au relaționat-o de încredere, empatie, generozitate. Dintre cei care au fost categorisiți ca fiind cei mai de încredere, 90% aveau această genă.

Dacă ai de-a face cu un vânzător, un coleg nou sau ești la o întâlnire “pe nevăzute”, poți identifica un comportament fals dacă știi să te uiți, spune Marc Salem, psiholog. El recomandă următoarele semne:

1. Comportament inconsecvent. Dacă, în mod normal, o persoană este liniștită și devine, deodată, agitată, schimbarea este un semnal de alarmă.

2. O privire fixă. Când oamenii se gândesc sau contemplează, e normal să întrerupă contactul vizual și să se uite în jur. Dacă privirea unui om este prea constantă, înseamnă că nu ascultă sau că încearcă prea mult să-ți câștige încrederea. În orice caz, omul nu e sincer.

3. Nu prea folosește gura. Dacă un om tușeșete prea des, își reglează vocea sau face alte gesturi prin are își acoperă gura înseamnă că încearcă să acopere ceva.

4. Un zâmbet rapid. Un zâmbet sincer schimbă toată fața unei persoane. Ochii se luminează, sprâncenele și obrajii se ridică odată cu colțurile gurii. În plus, durează câteva secunde ca acest zânbet să se șteargă. Dar un zâmbet fals apare într-o clipă și dispare la fel de repede.

Foto: Flickr / mikecogh

Sursa: MSNBC


2 comentarii

 1. 1. Daca persoana linistita devine dintr-o data agitata, am putea avea de a face, nu neaparat cu un necinstit, ci cu un nu-asa-de-rar bipolar – de un grad care ramane a fi stabilit in functie de prapastia dintre cele doua stari – care penduleaza intre starea de manie si cea de depresie, fara a disimula in raportul interuman.
  2. Varii afectiuni ale ochilor pot fi responsabile pentru o privire fixa; 2.1. exista oameni care isi rotesc ochii aproape ca ca in REM – fara a avea legatura cu faimoasele “eye accessing cues” – si oameni care nu au nevoie sa intrerupa contactul vizual atunci cand cauta in memorie sau inmagazineaza 2.2. valabil numai in cazul particular al vanzatorilor: putem recunoaste un vanzator prin aceasta trasatura, deoarece in cadrul training-urilor, acestia sunt instruiti sa pastreze mereu contactul vizual cu clientul, motivul fiind, in mod ironic, pentru ca acestia considera ca inspira incredere clientilor astfel.
  3. pe scurt, probabil valabil numai pentru cineva blocat in faza orala.
  4. exista ceea ce numeste psihologul de mai sus “zambet fals”, in plus, un astfel de zambet poate fi recunoscut in unele cazuri, DAR: ceea ce ne spune “zambetul fals” este mult mai complex decat ca am avea de a face cu un om care nu este sincer.

  Realizez ca publicul cere ordine, cere concepte statornice care sa transcenda barierele scrutiniului stiintific si sa se verse asupra constientei colective ca adevaruri imuabile, insa articole intitulate “cum sa…” se ingramadesc si in Libertatea, Click, Cancan avand acelasi impact, dezinformarea. Exesrsati gandirea in afara cutiei!

 2. Subscriu la cele spuse de tine Stefan.
  @TOTB Va rog sa nu cadeti in capcana propagarii de informatie nonvaloare. Ar fi pacat de munca voastra de pana acum.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger