După valuri: Cum s-a văzut România la Lincoln Center, New York

0

Festivalul Making Waves: New Romanian Cinema a ajuns la final. În seara zilei de 5 decembrie, acesta s-a încheiat, la New York, cu proiecţia filmului “După dealuri”, al regizorului Cristian Mungiu, în prezenţa actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan (interpretele rolurilor principale din film). Tot în ziua respectivă, cotidianul The New York Times a publicat un interviu cu regizorul Cristian Mungiu, sub titlul “Guiding Stars Who Had Never Acted Before”.

 

 

„Prezentat de Romanian Film Initiative (RFI) şi Film Society of Lincoln Center (FSLC), în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi Centrul Naţional al Cinematografiei, MAKING WAVES: New Romanian Cinema (29 noiembrie – 5 decembrie 2012) a fost susţinut financiar de Trust for Mutual Understanding, Blue Heron Foundation, artistul vizual Adrian Ghenie şi peste 300 de crowd-funders pe platforma Kickstarter. Board-ul festivalului este format din Corina Şuteu, preşedinte, Mihai Chirilov, director artistic, Scott Foundas, associate program director FSLC şi Oana Radu, manager al festivalului”. „Expunerea impresionantă din presa americană (The New York Times, Village Voice, Wall Street Journal, Arts Info, Indiewire, Screen International etc.) a atras peste 3.000 de spectatori la proiecţiile din acest an, un număr vizibil mai mare faţă de ediţia din 2011. În conversaţiile de la recepţia de închidere, spectatorii, în egală măsură americani şi români din diaspora, au apreciat admirativ că această ediţie, realizată complet independent şi fără sprijin financiar de la statul român, a fost cea mai reuşită de până acum, declarându-şi anticipat sprijinul pentru festivalul din 2013”, transmite un comunicat de presă al organizatorilor.

„Timp de şapte zile, Making Waves: New Romanian Cinema a prezentat în faţa publicului new-yorkez o selecţie alcătuită din 13 lungmetraje (incluzând trei titluri din cariera regizorului Alexandru Tatos, căruia festivalul i-a dedicat o retrospectivă), 4 documentare şi 7 scurtmetraje. Festivalul a debutat în 29 noiembrie, cu premiera new-yorkeză a filmului „Despre oameni şi melci”, în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu şi a actorilor Monica Bârlădeanu şi Andi Vasluianu şi a celebrat cei 40 de ani de la premiera cu „Nunta de piatră” a tandemului regizoral Dan Piţa – Mircea Veroiu, în prezenţa actriţei Ursula Wolcz, actualmente profesor de actorie la Universitatea Columbia”. (…) La proiecţia filmului „După dealuri”, sala Walter Reade, din cadrul Lincoln Center, unde a avut loc evenimentul, s-a dovedit neîncăpătoare: „Mulţi dintre cei veniţi la un bilet în plus nu au putut intra, trebuind să aştepte lansarea americană din februarie 2013”, spun organizatorii.

 

Ceremonia de închidere a festivalului şi sesiunea de întrebări şi răspunsuri din final pot fi urmărite pe canalul Youtube al Film Society of Lincoln Center.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: Romanian Film Initiative


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger