După patru decenii în care a încercat să schimbe orientarea sexuală a oamenilor, grupul creștin Exodus International își cere scuze public

0

Exodus International s-a aflat timp de 37 de ani în centrul mișcării americane a așa-zișilor gay reconvertiți, susținând că homosexualii și lesbienele își pot schimba orientarea sexuală prin rugăciune și psihoterapie, scrie New York Times. Recent, însă, la cea de-a 38-a conferință anuală a organizației creștine, aceasta a anunțat, în contextul în care liderii săi și membrii ai consiliului de administrație au devenit sceptici, că va renunța la crezul că atracția sexuală poate fi inversată. Miercuri, președintele grupului, Alan Chambers, și-a cerut scuze pentru practicile de “reconvertire” ale Exodus International, într-o scrisoare adresată comunității LGBT.

 

 

Îmi pare rău pentru durerea și chinul pe care mulți dintre voi le-ați trăit. Îmi pare rău că unii dintre voi ați petrecut ani de zile îndurând rușinea și vina pe care le-ați simțit pentru că nu vi s-a modificat atracția [sexuală]. Îmi pare rău că am promovat eforturile de schimbare a orientării sexuale și teoriile reparative privind orientarea sexuală care i-au stigmatizat pe părinți – a scris Alan Chambers.

 

Scrisoarea sa a apărut la sfârșitul unui an în care președintele Exodus International, care a renunțat la relațiile cu bărbați pentru a se căsători cu o femeie, a afirmat în nenumărate rânduri că terapia nu poate schimba orientarea sexuală a unei persoane. Totodată, alte grupuri religioase și biserici au renunțat să mai aibă legături cu organizația.

Mișcarea ex-gay-ilor a fost supusă unui val mal de criticism de-a lungul vremii. Asociațiile profesionale au denunțat terapiile sale reparative de “vindecare” a homosexualității pe motiv că nu sunt doar ineficiente, ci și dăunătoare, iar sondajele de opinie au arătat că tot mai mulți americani acceptă homosexualitatea și sunt de acord cu căsătoriile între persoane de același sex. Anul trecut, California a interzis terapiile de conversie pentru minori.

Cu toate acestea, deși Exodus s-a dat înapoi de la fosta sa misiune, alte grupuri creștine conservatoare de peste ocean încearcă să umple golul și continuă să afirme că homosexualitatea nu este înnăscută, ci o alegere imorală. Mai multe, pe New York Times.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger