După o mie de ani, Islanda construieşte un templu dedicat zeilor nordici

0

Pentru prima dată din vremea vikingilor încoace, islandezii vor putea să îşi venereze, în mod public, zei precum Thor sau alţii din mitologia nordică, în funcţie de preferinţe. Luna aceasta a început construcţia unui templu dedicat exclusiv zeilor nordici, unde neo-păgânii pot celebra ritualuri străvechi, se pot căsători după vechile legi de dinainte de creştinism sau îşi pot îngropa morţii sub ochiul atent al lui Odin.

 

 

Este primul templu de acest fel construit în Islanda în ultimii o mie de ani; credinţa nordică în zeităţi a bătut în retragere în faţa creştinismului în secolul 11, dar, în ultimii ani, un nou fel de păgânism a început să câştige popularitate. Asociaţia Ásatrúarfélagið cultivă credinţa în zeii nordici şi şi-a triplat numărul de membri în ultimii zece ani. Neo-păgânii, însă, nu practică ritualuri exact după tiparul celor de acum o mie de ani – spre exemplu, niciuna dintre practici nu mai implică sacrificarea animalelor.

Potrivit lui Hilmar Örn Hilmarsson, înalt preot în Ásatrúarfélagið, vechile povestiri păgâne sunt mai degrabă metafore pentru forţele naturii, dar şi pentru umanitate. “Nu cred că există cineva care chiar crede într-un om cu un singur ochi care călăreşte un cal foarte înalt”, spune acesta. Templul păgân va avea formă circulară, cu un dom în vârf menit să lase lumina soarelui să pătrundă înăuntru. Acest fapt va face ca interiorul să arate mereu diferit, în funcţie de cum îşi schimbă soarele poziţia în fiecare anotimp şi de perioadele mai lungi sau mai scurte în care lumina va intra în templu. Clădirea se ridică pe un deal cu privelişte către capitala Reykjavik.

 

Sursa şi mai multe detalii: The Guardian

Foto: IH

 

Puteţi citi şi:

Islandezii se opun construcţiei unui drum pentru a proteja habitatul elfilor

Peisaje abstracte: Islanda, văzută de la înălțime


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger