După greci, spaniolii apelează şi ei la economia alternativă

0

În contextul măsurilor de austeritate luate de guvernul spaniol şi al protestelor, uneori violente, care le-au însoţit, spaniolii au simţit că e timpul să-şi ia viitorul în propriile mâini, scrie Global Voices. Mulţi dintre ei au creat alternative funcţionale la economia în criză a ţării, cum ar fi reţele informale pentru schimbul de bunuri şi servicii sausisteme şi monede noi ce promovează consumul responsabil.

Din moment ce sărăcia a început să se răspândească în sânul clasei de mijloc, iar situaţia celor mai vulnerabili membri ai societăţii s-a înrăutăţit şi mai tare odată cu criza, spaniolii au început să folosească maşini la comun (carsharing) sau un serviciu colectiv de taximetrie – costul unei călători se împarte între un număr cât mai mare de oameni ori să se mobilizeze şi să organizeze donaţii de cărţi (în cadrul unor adunări de cartier, de exemplu) pentru familiile care nu-şi permit să le cumpere rechizite copiilor. În plus, au apărut şi site-uri de cărţi gen Libroscompartidos.com (Cărţi la comun), unde useri din toată ţara fac schimburi livreşti, site-ul ocupându-se de transportul şi adunarea cărţilor.

Mai departe, mediul virtual a născut şi comunităţi alternative online precum Etruekko, în mijlocul protestelor spaniole, o reţea socială de comunităţi virtuale ce promovează responsabilitatea socială şi lucrează cu o monedă socială numită truekko, pe care userii o câştigă în urma schimbului de bunuri şi servicii. Apoi mai sunt centre comunitare “ocupate” şi auto-administrate de oamenii de rând, spaţii organizate şi deschise publicului în care au loc activităţi culturale şi de petrecere a timpului liber, la care se adugă grădini urbane şi colective de grădinărit. Grădinăriti urbani cultivă tot soiul de produse alimentare pe suprafeţe de pământ nefolosite, promovează mâncarea sustenabilă şi se opun astfel abuzului adus de marile lanţuri alimentare micilor producători. Aflaţi mai multe pe Global Voices.

Foto: Grădină urbană spaniolă/Lecamaleon (cc)

 

Puteţi citi şi:

Economia fără bani

Micii producători români şi economia alternativă


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger