După fumat şi război, obezitatea are cele mai mari costuri pentru omenire

0

În acest moment, 30% din populaţia globală, reprezentând 2,1 miliarde de oameni, sunt supraponderali sau obezi. Potrivit unui studiu recent, lansat de McKinsey Global institute, costurile implicate de problema obezităţii se ridică la circa 2 trilioane de dolari, “aproape de echivalentul impactului pe care fumatul, violenţa armată, războiul şi terorismul îl au la nivel global,” indică cercetarea.

 

TT-BARNFETMA (ARKIV)

 

Costurile aferente problemei obezităţii reprezintă 2,8% din produsul intern brut la nivel global, iar numărul persoanelor supraponderale sau obeze este de 2.5 ori mai mare decât cel al persoanelor afectate de foamete. Dacă nu se vor lua măsuri eficiente de reducere a acestui fenomen, McKinsey Institute estimează că, până în 2030, jumătate din populaţia adultă a globului va fi obeză şi că numărul deceselor provocate de obezitate va creşte. În prezent, obezitatea e responsabilă pentru 5% din totalul deceselor anuale.

În ceea ce priveşte implicaţiile economice, obezitatea presupune costuri anuale de 2 trilioane de dolari, foarte apropiate de cele aferente fumatului şi războiului, estimate la 2,1 trilioane de dolari. Impactul economic al obezităţii se situează cu mult înaintea impactului alcoolismului, de pildă, situat la 1,4 trilioane de dolari, al analfabetismului (1,3 trilioane de dolari) sau al schimbărilor climatice (1 trilion de dolari). În ţările dezvoltate, între 2 şi 7% din bugetele de sănătate sunt alocate tratării obezităţii, iar dacă sunt luate în calcul şi bolile provocate de obezitate, cheltuielile se ridică la circa 20% din bugetele de sănătate.

Obezitatea afectează, înainte de toate, ţările dezvoltate, însă, pe măsură ce pieţele altor ţări se dezvoltă, riscul de obezitate creşte proporţional. Printre măsurile sugerate de autorii studiului, care consideră necesară o intervenţie sistemică la nivel global, se numără reducerea porţiilor de mâncare ambalate şi a porţiilor de mâncare de la fast food-uri, schimbarea practicilor de marketing şi schimbarea curriculei de educaţie fizică în şcoli. Totodată, e necesar ca noile măsuri să transforme percepţia asupra hranei sănătoase într-una care să pună mai puţin accentul pe voinţa individuală.

Sursa: Globe and Mail

Puteţi citi şi:

Obezitatea ar putea fi catalogată drept dizabilitate în Uniunea Europeană

O treime din populaţia lumii este obeză

Mâncarea să vă fie tratamentul!

Obezitatea a crescut de patru ori în ţările în curs de dezvoltare

“Mâncarea ar trebui reglementată asemenea tutunului”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger