După ani de eforturi, țăranii din Europa de Est solicită ca drepturile lor să fie recunoscute

0

Conferința publică „Drepturile Țăranilor. Rolul Europei de Est în procesul de negociere pentru o Declarație a Națiunilor Unite pentru Drepturile Țăranilor și ale altor persoane care lucrează în mediul rural”, organizată de Asociația Eco Ruralis și Confederația Europeană Țărăneasca Via Campesina, a trimis un apel către statele est-europene în privința procesului Declarației, subliniind relevanța și importanța sa pentru Europa de Est și solicitând implicarea activă a Statelor.

Prezenta versiune a Declarației Drepturilor Țăranilor este rezultatul eforturilor inițiate în anul 2001 de către mișcarea internațională a țăranilor La Via Campesina. Declarația urmărește să îmbunătățească promovarea și protejarea drepturilor țăranilor și persoanelor care lucrează în mediul rural, care în ciuda faptului ca produc 70% din hrana la nivel mondial, se confruntă cu discriminare sistemică și abuzuri asupra drepturilor lor.

Negocierile asupra Declarației sunt prezidate de Statul Plurinațional al Boliviei în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului din Geneva. Consiliul, prin intermediul Grupului de Lucru Interguvernamental (OEIWG) pentru Drepturile Țăranilor, găzduiește negocierile implicând Statele membre ale ONU, agenții interguvernamentale, organizații ale societății civile și mișcări sociale reprezentând deținătorii drepturilor. Până în prezent, niciun stat european nu a participat actualmente în Grupul de Lucru Interguvernamental.

Există o mare neglijență din partea guvernelor statelor est-europene, regiunea Europei de Est fiind cea care are cea mai mare populație de țărani din Europa georgrafică. Pentru România, este cu atât mai important, cu cei peste 4 milioane de țărani activi ai săi, adică jumătate din totalul țăranilor Uniunii Europene. Un eventual eșec ar permite în continuare discriminarea sistematică asupra țăranilor și altor persoane din mediul rural, adâncind fenomenul sărăciei și lipsa de dezvoltare și accelerând depopularea locală și distrugerea comunităților rurale vibrante.De asemenea, ar lăsa spațiul Est European vulnerabil, țăranii dovedindu-se încă o dată păstrători esențiali unui mediu rural sănătos. Toți acești factori pun în pericol securitatea și suveranitatea alimentară a statelor est-europene.

“Putem deja să anticipăm faptul că adoptarea Declarației va fi realizată prin vot, astfel este extrem de important să asigurăm sprijinul cât mai multor țări cu putință. Este nevoie să convingem Statele de importanța acestor probleme pe care țăranii le întâmpină, astfel încât să sprijine Declarația. Este nevoie de multă muncă în Europa și mai ales în Europa de Est.”, a declarat Maria Natalia Pacheco Rodriguez.

“Producătorii țărani din Europa de Est stau la baza sistemelor alimentare regionale și a societății rurale. Fără țărani, suveranitatea noastră alimentară este amenințată, la fel și patrimoniul cultural al comunităților rurale. Guvernele din Europa de Est trebuie să facă un pas în față și să arate că tratează cu seriozitate protejarea drepturilor cetățenilor lor prin susținerea Declarație”, a declarat Ramona Duminicioiu – membră a Comitetelor de Coordonare ale Eco Ruralis și Confederației Țărănești Europene Via Campesina.

Conferința s-a încheiat cu solicitarea către Statele est-europene de a se angaja mai activ în procesul Declarației. Ele trebuie să fie active în Geneva și să informeze societatea civilă pentru a înțelege mai bine problemele de bază din aceste țări. Este nevoie ca statele să încheie parteneriate între ele în regiune, pentru a avea o poziție coordonată la nivel regional. Societatea civilă trebuie să fie activă în diseminarea informațiilor către oameni și către guverne pentru ca acestea să se implice eficient și activ în recunoașterea drepturilor țăranilor.

În numele Ministerului ungar al Agriculturii, Dl Péter GÁL a declarat că Ungaria încă își formulează o poziție pe acest subiect, dar este anagajată în acest proces, mai mulți membri din minister fiind implicați, astfel că există șanse mari ca Ungaria să aibă o poziție favorabilă.

Secretarul de Stat al Ministerului român al Agriculturii și Dezvoltării Rurale a concluzionat că, având în vedere faptul că jumătate din populația României se află în mediul rural, iar țăranii reprezintă a parte semnificativă, este nevoie ca și țăranii să fie sprijiniți. De asemenea, a adăugat că drepturile țăranilor sunt un subiect important și a asigurat pe cei prezenți la conferință de un mare da pentru implicarea Ministerului Agriculturii în procesul de la Geneva.

Tags:



Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger