Terra Madre e un eveniment organizat o dată la doi ani. El reuneşte participanţi din toată lumea, membri ai lanţului alimentar ce sprijină agricultura durabilă, pescuitul şi creşterea raselor autohtone pentru păstrarea gusturilor tradiţionale şi a biodiversităţii. România participă (pentru a treia oară) la eveniment prin reprezentanţi ai conviviumurilor Slow Food.
„Ediţia din 2012 a evenimentului internaţional Salone del Gusto şi a întâlnirii comunităţilor de hrană Terra Madre va avea loc în perioada 25-29 octombrie la Torino (Italia). Manifestarea va prezenta diversitatea hranei de pe toate continentele şi va reuni producători şi artizani din întreaga lume, oameni care urmează principiile Slow Food: bun, curat şi corect preţuit. La ediţia 2012 a Salone del Gusto vor fi organizate peste 100 de ateliere ale gustului şi evenimente de genul: întâlneşte producătorul (cu experţi internaţionali); teatrul gustului (unde bucătarii vor prezenta preparatele lor personale) sau enoteca cu peste 1.200 de vinuri.
Pentru prima dată, Salone del Gusto şi Terra Madre vor fi organizate în acelaşi loc şi sunt în totalitate deschise publicului. Noul format reuşeşte să creeze o unitate între plăcerea gustului, responsabilitate şi respectul faţă de cei care o produc şi faţă de mediu. Comunităţi de hrană din întreaga lume sunt prezente la Salonul Gustului şi Terra Madre, multe dintre ele având posibilitatea de a expune produsele în zona târgului şi, în acelaşi timp, de a spune povestea lor prin aceste produse. Zona expoziţională găzduieşte 1.000 de produse din 100 de ţări.
România va fi reprezentată de 16 persoane care vin din 5 organizaţii (conviviumuri): Slow Food Alba, Slow Food Bran-Moeciu, Slow Food Braşov (cu cărnuri afumate de la Rupea), Slow Food Brusturoasa Palanca (cu ceaiuri bio de la Bacău) şi Slow Food Turda (cu dulceaţă de ceapă roşie de Arieş) şi din două organizaţii de tip Presidia: Presidia de brânză de burduf din Munţii Bucegi şi Presidia de Dulceţuri săseşti din Saschiz – zona Târnava Mare. În total, în cadrul evenimentului vor avea loc 49 de conferinţe, deschise publicului, cu forumuri pentru discuţii despre viitorul planetei şi importanţa dreptului nostru de a alege ceea ce mâncăm.
Protagoniştii acestei ediţii vor fi cei care reprezintă comunităţile de hrană, care vor oferi sfaturi despre cum se poate ieşi din criza actuală şi cum să protejăm şi să păstrăm cunoştinţele tradiţionale de producţie. Sloganul acestei ediţii este: “Mâncăruri care schimbă lumea”, pentru că întregul proiect Slow Food este unul revoluţionar, cerând o nouă gândire – mâncare pentru gânduri şi gânduri pentru mâncare”.
Sursa şi foto: Slow Food Turda
Citiţi şi: