Dulce de seară: un tort "ca un gând de vară"

1

“Valentine” sau ne-Valentine, Dragobete sau ne-Dragobete, iarna sau vară, sărbători sau nu, dacă sunteţi amatori de dulciuri sănătoase şi vreţi să faceţi un cadou (celor dragi sau vouă înşivă), vă oferim o reţetă delicioasă de tort raw, propusă de Cornelia Marin. Nu este greu de făcut, arată mai mult decât apetisant, totul este crud şi natural, aşa că nu ne rămâne decât să vă prezentăm reţeta şi să vă urăm poftă bună!

 

 

„Tortul ăsta a fost făcut cu viteza luminii. Pare o glumă, dar nu este aşa. Un client de-al restaurantului (n.r. Fibrio) m-a rugat să fac un tort raw pentru soţia sa, care urma să-şi sărbătorească ziua chiar la restaurant. Nu a avut nicio pretenţie la aromă sau ingrediente, aşa că m-am gândit să fac o combinaţie de arome pe care nu am mai făcut-o până acum. În ziua cu pricina, m-am inchis în dulapul frigorific în ideea de a mă inspira şi hotărî ce fructe să împrietenesc în acest tort. Având în vedere că sunt un fan al fructelor şi nu al ciocolatei, mă orientez instinctual către acest gen de tort, dacă mi se dă liber la imaginaţie. (…) Şi cum stăteam eu tremurând în “dulapul” frigorific (aşa îmi place să numesc camera frigorifică), m-am gândit că trebuie să concep un tort frumos ca un gând de vară, ca să-mi treacă începutul de depresie pe care o am de la vremea de afară.

Şi am ales zmeura (pe care am reuşit să o congelăm fără să se lipească fructele între ele), căpşuni, ananas şi mango. Zmeura şi căpşunile au fost luate direct de la ţărani, imediat după ce au fost culese, iar mango şi ananasul au fost primite în luna septembrie de la un client fidel al restaurantului, care mi-a trimis un colet cu 10 ananas şi 10 mango delicioase şi, parcă, cu alt gust decât eram eu obişnuită. Şi acum să ne punem la treabă. Daca aveti pregătite toate ingredientele, nucile înmuiate şi puţină răbdare, acest tort este gata cât ai zice peşte.

Ingrediente:

Blat

150 gr migdale crude

1/4 bucată de cocos

4-5 curmale proaspete

2 lg ulei de cocos extravirgin

1/4 unt de migdale

Amestecaţi toate ingredientele în blender şi chiar dacă vă mai rămân câteva bucăţi de migdale întregi, nu-i bai, pentru că nimeni nu se supără dacă nimereşte o bucată de migdală mai mare. (Cu un blender performant, totul devine pastă). Fixaţi inelul de inox pentru torturi pe o farfurie şi cu mâinile aşezaţi uniform compoziţia. Daţi la rece până pregătiţi cremele.

Crema de zmeură

300 gr zmeură

200 gr caju hidratat minim 8 ore

1/3 ulei de cocos extravirgin

1/4 sirop agave/miere

1 l-ţă lecitină de soia

3 curmale proaspete (daca nu aveţi, puneţi mai mult sirop de agave/miere)

Se blendează toate ingredientele, mai puţin lecitina de soia, care se pune spre sfârşit. Se mixează până se încorporează bine şi se aşează peste compoziţia blatului. Se dă la rece maxim 5 – 10 min.

Topping-ul de căpşuni

100 gr căpşuni

2-3 l-ţe seminţe de chia

2-3 l-ţe miere

Se amestecă toate ingredientele şi compoziţia rezultată se aşează uşor deasupra cremei de zmeură, pe margine, cât mai aproape de inelul de inox.

Crema de ananas şi mango

200 gr mango proaspăt sau dezgheţat

200 gr ananas proaspăt sau dezgheţat

170 – 200 gr caju hidratat minim 8 ore

1/3 c ulei de cocos extravirgin

1/3 c sirop de agave/miere

1 l-ţă lecitină de soia

1/2 l-ţă psyllium (opţional)

Se adaugă toate ingredientele în blender şi, la sfârşit, când compoziţia este omogenă, se adaugă şi lecitina de soia. Se mai blendează 1 minut şi se toarnă compoziţia peste topping-ul de căpşuni. Se decorează cu o crenguţă de coacăze, 2 mure proaspete şi un fruct de physalis.

Gata! Torturile raw sunt cel mai simplu lucru. Dacă faci câteva, prinzi ideea şi înţelegi că, în mare, reţeta este cam aceeaşi. Sau cel puţin aşa mi se pare mie. Partea cea mai interesantă este cum să-l faci cât mai atractiv cromatic şi aromatic.”

 

Sursa şi foto: Cornelia Marin / Fibrio

 


Un comentariu

  1. Buna,
    Imi place mult cum arata acest tort si as fi vrut sa-l fac. Dar nu stiu ce inseamna 1/3 ulei de cocos? 300gr ? sau 1/4 unt de migdale ? 250 gr ?
    multumesc,
    Mihaela

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger