Dublin interzice traficul auto în centrul oraşului

0

Capitala Irlandei se află pe locul 10 în topul global al oraşelor care au de suferit de pe urma traficului congestionat, la mică distanţă de Roma şi Los Angeles. În condiţiile în care calculele indică în următorul deceniu o creştere cu circa 20% a numărului de locuitori care se deplasează la locurile de muncă folosind diverse mijloace de transport, municipalitatea a decis să ia o măsură radicală. Traficul auto pe câteva dintre străzile principale din centrul oraşului va fi eliminat.

 

dund_nw

 

“Centrul Dublinului este compact, dar pietonii sau bicicliştii nu au deloc prioritate. Toţi cei care se deplasează pe jos aşteaptă adesea minute bune în şir, până când trec maşinile,” spune Ciarán Cuffe, directorul comisiei de transport a oraşului.

Noua strategie vizează redirecţionarea traficului de maşini pe străzile şi bulevardele din jurul centrului, în vreme ce străzile centrale vor deveni pieţe pietonale şi vor face loc unor pasaje pentru autobuze, piste de biciclete şi unei noi linii de tramvai. Pe una dintre cele mai circulate artere din Dublin, Grafton Street, vor fi plantaţi copaci şi vor fi amplasate terase, în vreme ce trotuarele din tot perimetrul vor fi lărgite.

“Dublinul nu va scăpa mâine-poimâine de maşini, dar pe măsură ce vom îmbunătăţi reţeaua de transport în comun, vor exista numeroase căi pentru a crea zone fără trafic auto, unde să putem respira, gândi şi auzi ce vorbim cu ceilalţi,” a mai precizat Cuffe, adăugând că locuitorii sunt foarte încântaţi de noile planuri.

Municipalitatea va cheltui peste 370 de milioane de euro pentru crearea unei noi reţele de linii de tramvai care să traverseze oraşul, respectiv 150 de milioane de euro pentru convertirea arterelor centrale în spaţii pietonale.

Sursa: FastCoexist

Puteţi citi şi:

Şapte oraşe care renunţă treptat la maşini

Frankfurt a primit titulatura de “cel mai durabil” oraş de pe planetă


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger