Drumurile solare care ar putea alimenta cu energie o ţară întreagă

0

Scott şi Julie Brusaw, fondatorii Solar Roadways, au lansat recent o campanie de crowdfunding pe Indiegogo, pentru realizarea unui proiect de repavare a străzilor din Statele Unite cu panouri solare placate în sticlă foarte rezistentă. Solar Roadways promite un sistem de pavaj care, odată aplicat pe toate drumurile şi în toate parcările din Statele Unite, ar putea produce mai multă energie decât foloseşte toată ţara la un loc.

 

3029874-inline-parking-lot-west

 

Cifrele arată că în Statele Unite există 28.968 de kilometri pătraţi de drumuri şi circa două miliarde de locuri de parcare. Pornind de la acest potenţial, soţii Brusaw au început în urmă cu opt ani să lucreze la o idee care, la vremea aceea, părea aiuritoare: “Nimeni s-a mai gândit la maşini care merg pe sticlă. La început, am avut nişte probleme foarte mari: Cum să aplici o suprafaţă de tracţiune pe sticlă, astfel încât, la prima ploaie, maşinile nu alunecă de pe drum? Cum să faci o sticlă atât de rezistentă, cât să susţină greutatea unui vehicul cu 18 roţi? Ce se întâmplă dacă cineva scapă pe sticlă obiecte grele?”, spune Scott Bursaw, citat de FastCoexist.

Treptat însă, cei doi însă au găsit o soluţie despre care susţin că ar putea, în cele din urmă, să acopere necesarul energetic al Statelor Unite. Solar Roadways propune crearea unui sistem de pavare a drumurilor cu un tip de sticlă antiglonţ foarte rezistentă, dar totodată foarte subţire, capabilă să susţină vehicule  şi de peste o sută de tone. Suprafaţa este prevăzută cu o textură care împiedică alunecarea maşinilor şi cu micro-sisteme de încălzire încorporate, care, alimentate cu energie, ar putea topi gheaţa pe timpul iernii. Acest sistem de pavaj ar alimenta, de altfel, LED-uri înglobate, care să lumineze marcajele rutiere şi care să semnalizeze, prin intermediul semnalelor transmise de senzori, posibile pericole.

 

3029874-slide-leds-white

 

Acelaşi sistem aplicat în spaţiile de parcare ar putea alimenta o reţea continuă, care să asigure necesarul de energie pentru staţiile de alimentare destinate maşinilor elecrice. În cazul în care acest proiect ar lua amploare, designerii susţin că şoferii ar putea, în cele din urmă, să-şi încarce maşina direct de la drum.

Soţii Bursaw speră să strângă acum pe Indiegogo un milion de dolari, pe care să-i folosească alături de o echipă de ingineri, pentru îmbunătăţirea tehnologiei dezvoltate de ei şi pentru implementarea acesteia pe spaţii restrânse, pentru a-i testa eficienţa.

Sursa: FastCoexist

Puteţi citi şi:

Olanda a dat în folosinţă primele drumuri care strălucesc în întuneric


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger