Drumurile care strălucesc în întuneric, viitorul iluminatului stradal

0

Autoritățile din Cambridge au decis să acopere un drum istoric al orașului cu particule ultraviolete care devin albastre după apusul soarelui. Tehnologia denumită “Starpath” ar putea fi viitorul iluminatului stradal.

starpath

Particulele absorb lumina în timpul zilei, iar seara emit o strălucire artificială. Tehnologia ar putea înlocui, în viitor, stâlpii de lumină de pe străzi, întrucât reprezintă o formă de luminare mai eficientă și mai ieftină. De altfel, viitorul iluminatului stradal sună foarte bine, atâta vreme cât o altă soluție propusă de designeri pentru a avea străzi iluminate ieftin sunt copacii care ar putea înlocui stâlpii

Starpath este testat acum pe Christ’s Pieces în Cambridge, iar autoritățile spun că s-ar putea să adopte tehnologia și în alte părți din oraș. Particulele sunt împrăștiate pe o suprafață standard apoi se aplică un spray protector care menține strălucirea. Compania producătoare susține că poate face particule de diferite culori. Producătorii mai spun că particulele sunt ieftine în comparație cu iluminatul stradal convențional, ușor de aplicat și nu sunt alunecoase. În plus, noua tehnologie este și estetică.

Cu toate acestea, o problemă mai puțin evidentă, dar pe care cercetătorii o analizează deja, ne face să ne întrebăm: Rămânem fără întuneric?

Sursa: The Telegraph


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger