Drumuri Verzi în București – proiectul bucureștenilor

0

Săptămâna trecută, în ședința Grupului de lucru pe mobilitate urbană din cadrul Primăriei Municipiului București, OPTAR (Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România) a prezentat proiectul “Drumuri Verzi în Bucuresti (DVB)”. Acesta vizează dezvoltarea unei rețele de drumuri dedicate pietonilor și bicicliștilor în București. Pentru prima dată în istoria recentă a Capitalei, cetățenii sunt cei care vor avea un cuvânt de spus despre cum trebuie să arate infrastructura pietonală și cea pentru biciclete.

 

 

de OPTAR

 

Implicarea cetăţenilor, încă din etapa de identificare a reţelei DVB, uşurează procesul de implementare prin însuşi faptul că infrastructura este gândită chiar de către cei care o vor utiliza. Iată de ce echipa OPTAR și cea a Comunității Bicicliștilor din București îndeamnă bucureștenii să participe ca voluntari în acest proiect (formular on-line).

Scurt istoric al proiectului DVB

Conceptul, dezvoltat în noiembrie 2012, s-a concretizat într-un proiect la începutul anului 2013. Atunci a fost prezentat în ședința Grupului de lucru pe Mobilitate Urbană din cadrul Primăriei Municipiului București și s-a solicitat sprijin din partea administrației pentru a implementa această rețea la nivelul întregului municipiu.

În martie 2013, OPTAR a trimis fișa proiectului DVB către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov, proiectul fiind inclus în Strategia regiunii București-Ilfov 2014-2020, la capitolul “Promovarea sistemelor de transport durabile și reducerea blocajelor din cadrul rețelelor de transport (Direcția strategică – Promovarea transportului cu emisii scăzute de carbon; Prioritate – Măsuri de implementare a planurilor de transport durabile)”.

În noiembrie 2013, OPTAR a cercetat două trasee din Bucureşti care ar putea face parte din reţeaua DVB. Rezultatele, încurajatoare, au fost prezentate Grupului de lucru pe Mobilitate Urbană din cadrul PMB.

În aceeași lună, municipalitatea din Hamburg a anunţat că dorește implementarea unui proiect ce vizează unirea tuturor parcurilor prin drumuri dedicate pietonilor şi bicicliştilor. Conceptul este similar cu “Drumuri Verzi în Bucureşti”.

La 5 decembrie 2013, OPTAR  a solicitat primarului Sorin Oprescu să încheie cu asociaţia un protocol de colaborare pentru implementarea proiectului DVB.

La 18 decembrie 2013, PMB, prin Direcţia Transporturi, a solicitat o variantă de protocol, “în vederea analizării” modului în care municipalitatea va fi implicată.

OPTAR a depus la PMB draftul Protocolului de Colaborare la data de 11 februarie 2014.

Aceasta este prezentarea on-line a proiectului “Drumuri Verzi în București”:

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger