Drumul spre prezicerea longevitatii

2

Cand oamenii isi vor permite in numar mare sa plateasca pentru a-si decodifica genomul, ceea ce poate fi posibil in cativa ani, oamenii de stiinta ar putea sa le prezica si longevitatea. Cercetatorii americani care studiaza genomii centenarilor spun ca au identificat o serie de variatii genetice ce pot prezice longevitatea cu o precizie de 77%.

Centenarii din New England, SUA, analizati de oamenii de stiinta de la Universitatea din Boston, au la fel de multe gene asociate bolilor ca oamenii care traiesc mai putin, scrie New York Times, ceea ce inseamna ca traiul lor lung se datoreaza unor gene speciale ce ii protejeaza impotriva bolilor. Asta inseamna ca este nevoie doar de un numar limitat de gene pentru ca oamenii sa aiba o viata lunga, iar identificarea acestor gene ar putea asigura protectie impotriva bolilor batranetii. O strategie mult mai eficienta decat studierea pe rand a unor boli in cautarea unor gene care sa le anihileze.

Cercetatorii din Boston au analizat genomii a 1.055 de centenari folosind o metoda statistica si spun ca motivul succesului lor se datoreaza faptului ca o viata care atinge sau depaseste 100 de ani este o forma atat de extrema de longevitate, incat orice gena implicata in acest proces ofera semnale puternice ale prezentei sale. Paula Sebastiani, unul dintre conducatorii cercetarii, a descoperit, astfel, ca 150 de variatii genetice sunt asociate cu longevitatea extrema.

Mai departe, Sebastiani a comparat mostrele genetice cu cele ale altor centenari care nu au participat la studiu si a observat ca trei sferturi dintre ei erau dotati cu mare parte din cele 150 de variatii pe care le indentificase. Ceilalti aveau doar cateva sau nici una dintre ele, ceea ce inseamna, spune cercetatorul, ca inca mai sunt multe de depistat.

Asa ca se ridica intrebarea: daca sunteti sortiti sa traiti 100 de ani, ati vrea sa aflati asta?

Foto: Flickr/M@rg

Tags:



2 comentarii

  1. Gabriel Nita on

    Nu cred ca se poate trage o concluzie dintr-o astfel de cercetare. Ok, genele respective exista intr-un numar de centenari, dar care e dovada relatiei de dependenta dintre cele 2 elemente? Mai mult, care e dovada ca oamenii care mor la varste normale nu detin respectivele gene? In plus, in articolul din New York Times se atrage foarte clar atentia asupra lipsei de relevanta statistica a studiului, precum si a existentei unui studiu asemanator care nu a pus in evidenta respectivele gene in cazul altui grup de centenari.

    Dincolo de evidenta ca e vorba de fapt de un articol de pr & reclama pentru “oamenii care isi vor permite sa plateasca pentru a-si decodifica genomul”, ma intristeaza sa vad lipsa de discriminare (respectiv logica elementara) a celui care a adaptat textul in limba romana. Identificarea unor gene asociate longevitatii “asigura protectie impotriva bolilor batranetii”? O ipoteza de lucru inca neverificata e deja “o strategie mult mai eficienta”, chiar si in lipsa rezultatelor? Nu exista nici o diferenta intre a fi sortit sa traiesti 100 de ani si a exista sansa biologica de a atinge aceasta varsta? Toate cauzele mortalitatii sa intelegem ca ar fi genetice?

  2. Nu n-as vrea sa aflu. La ce m-ar ajuta ? Oricum chiar daca ai avea acele gene tot nu se poate prezice cu exactitate varsta pana la care vei trai. In aceasta ecuatie sunt mult mai multi factori de risc care intervin. Ti se poate intampla un accident imprevizibil: faci accident de masina, urci un munte si te dezechilibrezi si cazi, etc (sunt doar cateva dintre variantele care-mi vin in cap ca nu se poate estima cu exactitate varsta cuiva). Acele gene nu cred ca te vor ajuta prea mult… sau ma rog, mai stii..

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger