Drumul spre libertate al unui delfin

0

Un delfin captiv din anul 2009 a reuşit să îşi regăsească drumul spre libertate şi să se alăture grupului din care făcea parte înainte să fie prins; înainte ca acest lucru să se întâmple, însă, delfinul îşi “câştigase eliberarea” în instanţă, dar mai avea de aşteptat câteva luni până să ajungă înapoi în ocean. Şi nu a mai vrut să aştepte.

 

 

În 2009, în apele insulei Jeju din Coreea de Sud a fost capturat un delfin (o femelă în vârstă de 10 ani), prins din greşeală într-o plasă de pescuit. Însă, în loc să fie eliberat înapoi în mediul său natural, delfinul a fost vândut unui acvarium local, unde a primit numele Sampal şi a devenit punct de atracţie pentru vizitatori. Timp de patru ani, Sampal a locuit într-o piscină de mici dimensiuni şi a fost parte a spectacolului de animaţie pentru vizitatori (şi supus unor tratamente considerate de tot mai multă lume drept inumane). Injusteţea situaţiei lui Sampal a coagulat mulţi activişti pentru drepturile animalelor, voci ale opiniei publice, oameni de ştiinţă, ba chiar şi primarul Seulului, Park Won-soon, s-a alăturat celor care au pledat cauza delfinului, cerând eliberarea sa printr-o decizie a Înaltei Curţi din Coreea de Sud. Decizia justiţiei a fost în favoarea lui Sampal, ordonând punerea sa în libertate, în ocean.

Însă, înainte ca administratorii acvariumului, care îl ţineau captiv, să îl elibereze (operaţiune programată abia peste câteva luni), delfinul şi-a croit singur drumul spre casa lui, oceanul. În timp ce era ţinut într-un spaţiu mai mare decât piscina sa obişnuită, tocmai pentru a fi pregătit să dea din nou piept cu oceanul, Sampal a decis că a aşteptat suficient. A reuşit să înoate printr-un canal îngust care, apoi, l-a dus spre ocean, punând punct anilor de captivitate. Îngrijitorii lui Sampal au fost îngrijoraţi că delfinul se putea să nu se fi reacomodat suficient de bine cu viaţa în ocean şi să nu îşi fi recuperat abilităţile necesare supravieţuirii în libertate, dar aceste griji au fost rapid alungate: cercetătorii de la Cetacean Research Center au localizat delfinul la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri faţă de locul unde fusese captiv, înotând fără probleme alături de un grup de 50 de delfini, care se presupune că a fost grupul din care făcea parte înainte să fie capturat. Dorinţa de libertate a lui Sampal a fost mai puternică, până la urmă, decât orice bariere impuse şi decizii luate de oameni.

 

Sursa şi foto: TreeHugger

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger