Drumul spre antidepresie ar putea fi presărat cu ketamină

1

Ketamina e folosită de multă vreme ca anestezic în medicină și ca drog cu efect disociativ în lumea consumatorilor dornici de experiențe extracorporale. Recent, însă, s-a descoperit că substanța îi poate ajuta și pe cei care suferă de depresie acută, formând conexiuni noi între celulele nervoase din regiuni cerebrale asociate cu emoția și dispoziția. Oamenii de știință cred că descoperirea ar putea duce la dezvoltarea primelor medicamente antidepresive pe bune din anii ’70 încoace.

Depresia este asociată cu pierderera așa-numitelor conexiuni sinaptice între celulele nervoase, așa că cercetătorii de la Unviersitatea Yale, respectiv Institutul Național pentru Sănătate Mintală din SUA au început să studieze șoareci expuși la factori de stres ce generează simptome similare cu cele ale depresiei umane, scrie NPR.org. Șoarecii au început să piardă din conexiunile menționate în anumite părți ale creierului, însă o simplă doză de ketamină le-a regenerat rapid și a alungat la fel de repede și deficitul provocat de stres.

Totodată, s-a observat și o legătură indirectă între consumul substanței și regenerarea conexiunilor sinaptice la oameni; în cadrul unui studiu pe 30 de depresivi care au luat ketamină, oamenii de știință au observat modificări în activitatea undelor cerebrale care au sugerat că substanța a întărit conexiunile dintre neuronii aflați în regiuni cerebrale implicate în depresie. Cercetătorii spun că ketamina poate alina depresia în câteva ore și că asta reprezintă una dintre cele mai mari descoperiri în acest domeniu din ultimii 50 de ani.

Următorul pas este fabricarea unor medicamente care să funcționeze ca și ketamina, dar să nu dea halucinații. Aflați mai multe pe NPR.org.

 

Puteți citi și:

Fost consumator de ketamină:”La cantități mari, nu-ți poți mișca deloc corpul și mintea ta halucinează cumva”

Avantajele evoluționiste ale depresiei

Stresul și depresia ne pot micșora creierul

Studiu: Depresia și tendința de autoînvinovățire

Depresia poate fi diagnosticată printr-un test de sânge

Este depresia o boală?


Un comentariu

  1. Pingback: Primele antidepresive ce mimează ketamina | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger