Drone pe post de chelneri, în Singapore

0

Lipsa chelnerilor de pe piaţa forţei de muncă din Singapore aduce restaurantele în imposibilitatea de a face faţă cum trebuie numărului de clienţi, aşa că proprietarii unui lanţ de localuri s-au gândit la o soluţie pentru a ieşi din impas: drone pe post de chelneri.

 

 

Dronele produse de compania Infinium Robotics sunt, astfel, gata să devină chelneri zburători, la finalul acestui an (şi vor opera în toate localurile deţinute de proprietarii restaurantului). Situaţia delicată pentru piaţa forţei de muncă în acest domeniu, în special, a apărut de când guvernul din Singapore a introdus o serie de reglementări pentru a opri imigraţia. Industria restaurantelor s-a bazat de mult timp pe mâna de lucru străină, adică pe imigranţi, deoarece tinerii singaporezi consideră locurile de muncă din acest sector de servicii ca fiind sub demnitatea lor. Unele localuri s-au închis, în ultimele luni, din cauza lipsei personalului şi a costurilor ridicate cu chiria şi întreţinerea.

Astfel că unele restaurante au început să folosească roboţi pe post de bucătari (pentru prăjit orez sau tăieţei la wok), meniuri livrate direct pe iPad-uri şi sisteme de livrare acasă cu trenul ultra-rapid. Proprietarii Timbre Group (un lanţ de restaurante şi baruri) vor fi, însă, primii care vor experimenta dronele pe post de chelneri. Acestea vor “naviga” cu ajutorul senzorilor infraroşii plasaţi în restaurant, bâzâind pe deasupra capetelor clienţilor cu farfurii cu mâncare, fiind dirijate de un program de calculator. Chelnerii-drone vor putea duce până la două kilograme de mâncare şi băutură (adică, spre exemplu, o pizza, două pahare cu vin şi două beri). Un alt avantaj al lor va fi rapiditatea de mişcare şi, desigur, faptul că nu se vor îmbolnăvi şi nu vor lipsi de la serviciu.

Probleme pot apărea, însă, dacă o dronă se defectează şi cade în capul clienţilor. Şeful Infinium Robotics, Junyang Woon, susţine că dronele au camere video ataşate şi senzori care vor evita o coliziune cu oamenii. Edward Chia, directorul lanţului de restaurante, spune că, iniţial, 40 de drone vor fi folosite drept chelneri, iar personalul uman va fi reorientat înspre slujbe care necesită alte abilităţi (prepararea de cocteiluri sau de mâncare). În continuare, restaurantele Timbre Group vor avea şi chelneri în carne şi oase; în fapt, dronele vor fi cele care vor aduce mâncarea din bucătărie, dar aceasta va fi pusă pe masă în faţa clienţilor de către un chelner uman. Astfel, dronele vor fi mai degrabă ceea ce în industria restaurantelor se numeşte “food runner” (ajutor de chelner).

 

 

Surse: BBCTech in Asia, Oddity Central

Foto: Infinium Robotics

 

Puteţi citi şi:

Drona de prim-ajutor în cazul unui atac de cord, mai rapidă decât ambulanţa

Ştirile zilei, livrate de drone

Iranienii au conceput o dronă-salvamar

Noua metodă de spionat vecinii

VIDEO Delfini şi balene, o filmare spectaculoasă realizată cu o dronă

Cetăţenii ucraineni au strâns bani prin crowdfunding pentru prima “dronă a poporului”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger