Drona de prim-ajutor în cazul unui atac de cord, mai rapidă decât ambulanţa

0

Dronele nu mai sunt demult un instrument exclusiv militar, ci îşi dovedesc utilitatea în lumea civililor – de la livrare de pizza sau de ziare la protejarea animalelor sălbatice de braconieri. Cea mai recentă utilitate pentru drone poate salva şi vieţi omeneşti: prim-ajutor în caz de atac de cord.

 

 

Inginerul Alec Momont lucrează la Technical University of Delft, unul dintre cele mai avansate centre de cercetare în domeniul dronelor, aflat în Olanda. El şi-a petrecut aproape un an investigând posibilitatea ca o dronă să ajungă la un pacient care are un atac de cord mai repede decât ar face-o ambulanţa. Momont a lucrat îndeaproape cu serviciul de ambulanţă din Amsterdam, pentru a-şi verifica teoria şi a descoperit că timpul de răspuns al unui echipaj de salvare, în cazul unui atac de cord, este de aproximativ zece minute.

Prototipul său de dronă de prim-ajutor este dotat cu un defibrilator şi alte componente necesare misiunii sale; viteza sa de reacţie ar fi de numai şase minute, promite inventatorul conceptului. “În oraşele mari, am ajuns să instalăm defibrilatoare în staţiile de tren, dar nu multă lume ştie să le folosească. Cum şoselele noastre vor deveni tot mai aglomerate, sistemul pe care îl avem în prezent nu se va îmbunătăţi”, consideră inginerul. În viziunea lui, dronele-ambulanţă ar trebui să fie parte din sistemul european de urgenţă 112. Astfel, când cineva observă o persoană care are probleme cardiace, ar suna la 112 şi operatorii ar trimite o dronă la adresă.

 

 

Cu ajutorul unei conexiuni video (un sistem duplex de transmisie, instalat pe dronă), un medic ar fi în contact cu situaţia de la faţa locului şi ar transmite oricărei persoane aflate în preajmă instrucţiunile necesare pentru folosirea defibrilatorului purtat de dronă. Zonele rurale sau cele izolate ar putea beneficia foarte mult de pe urma acestei tehnologii. Însă mai rămâne o problemă de rezolvat: dronele nu sunt complet autonome, ca mod de funcţionare. Momont testează, în prezent, un sistem de pilotare de la distanţă.

 

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: FastCoexist

 

Puteţi citi şi:

Ştirile zilei, livrate de drone

Iranienii au conceput o dronă-salvamar

Noua metodă de spionat vecinii

VIDEO Delfini şi balene, o filmare spectaculoasă realizată cu o dronă

Cetăţenii ucraineni au strâns bani prin crowdfunding pentru prima “dronă a poporului”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger