Cercetatorii de la MIT au modificat genetic drojdia astfel incat sa contina gene intalnite in mod normal la vietati marine ce isi fauresc carapace rezistente din carbonati, apoi au amestecat in apa dioxidul de carbon si l-au combinat cu ioni minerali pentru a produce materiale solide din carbonati. Enzimele drojdiei au ajutat la mineralizarea procesului.
Pentru a reduce emisiile de CO2, considerate responsabile pentru incalzirea globala, unii cercetatori analizeaza metode de a sechestra dioxidul de carbon in depozite subterane. Aceasta metoda s-a dovedit insa costisitoare si dificil de pus in practica, asa ca nu s-a reusit implementarea ei la scara larga. Inginerul Angela Belcher de la MIT incearca acum sa sechestreze dioxidul de carbon din atmosfera prin intermediul unui proces biologic si sa construiasca cladiri cu ajutorul lui.
Impreuna cu un grup de absolventi, cercetatorul american a modificat genetic drojdia de bere astfel incat sa transforme CO2-ul in caramizi pentru constructii si spune ca procesul poate genera circa un kilogram de carbonati la fiecare 500 de grame de dioxid de carbon. Chiar daca nu este primul care propune solidificarea CO2-ului capturat, grupul condus de Angela Belcher este primul care demonstreaza functionarea unui proces biologic, ce nu implica folosirea chimicalelor sau schimbari de temperatura ca in cazul metodelor chimice de solidificare.
Alte tipuri de caramizi eco-friendly au la baza cenusa zburatoare, generata de uzinele alimentate de carbune, sau chiar si urina.
Sursa: Popular Science
Foto: Drojdie/Wikipedia-Hellahulla
2 comentarii
http://www.metropolismag.com/story/20100512/the-better-brick-2010-next-generation-winner/1
Aceasta inventie ar putea contribui mult la politica de schimbari climatice, atat in bine cat si in rau. In bine ca banii aceia multi care se duc in instalatii de captare si stocare a carbonului ar putea fi folositi mult mai eficient. In rau ca odata ce ar exista o metoda sigura si usoara de transformare ca cea descrisa, oamenii si companiile nu ar mai avea grija sa ia masuri de reducere a emisiilor. Pe de alta parte ma gandesc ca nici cei ce fac politica asta nu ar fi foarte fericiti sa vada caramizile de “carbon” care sunt masurabile, prin comparatie cu gazul sechestrat si care nu stii exact cat carbon contine…. Sper sa ma insel insa am observat ca tot ce este masurabil nu prea este bun in politica.