Drojdia sintetică, primul pariu al biologiei sintetice cu lumea

0

O echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie lucrează la construcţia unui cromozom sintetic care va fi inserat în prima drojdie sintetică din lume. Alte părţi ale genomului sunt realizate de alte echipe din lume, iar, la final, toate secvenţele vor fi asamblate pentru a crea specia de drojdie Saccharomyces cerevisiae.

 

 

Odată realizată, această drojdie sintetică va ajuta la obţinerea unor produse precum vaccinuri, biocombustibili ori diferite chimicale. Proiectul are termen de finalizare în anul 2017. Biologia sintetică implică asamblarea genelor artificiale pentru crearea unor materiale noi, într-un mod similar celui în care inginerii construiesc o maşină folosindu-se de mai multe părţi pentru a obţine rezultatul final. Unii oameni de ştiinţă consideră această tehnică drept baza unei noi revoluţii industriale. Până acum, oamenii au reuşit să controleze multe aspecte din natură, de la agricultură la inseminarea artificială, astfel că nou-descoperitul domeniu al biologiei sintetice pare să fie următorul la rând.

Prima celulă vie din lume controlată în totalitate de ADN sintetic a fost realizată în anul 2010, dar era doar o bacterie cu un nucleu, în vreme ce drojdia este o celulă mult mai complexă. Are aproximativ 6.000 de gene şi este „mică” în comparaţie cu organisme mai complexe, precum plantele. Cei 16 cromozomi necesari construcţiei artificiale a genomului de drojdie sunt în lucru în mâinile a 16 echipe din întreaga lume (SUA, Europa, China, India). Unele bucăţi de ADN vor fi create pe calculator şi sintetizate de companii specializate, mai apoi. Secvenţele ADN vor fi ulterior asamblate după un tipar şi inserate într-o celulă de drojdie, din care va fi scos ADN-ul original.

 

Mai multe detalii puteţi citi aici sau pe pagina de internet a proiectului.

 

Sursa şi foto: BBC Science


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger