Drogurile psihedelice sfâșie conexiunile cerebrale, dar tratează depresia

3

De-a lungul timpului, consumatorii de droguri psihedelice au spus că experiențele lor cu substanțele le lărgesc orizonturile. Însă ar fi surprinși să afle că psilocibina, substanța activă din ciupercile magice, diminuează de fapt atât fluxul sangvin, cât și conectivitatea dintre zone importante ale creierului care controlează percepția și cunoașterea. Aceste regiuni cerebrale sunt hiperactive în cazul oamenilor care suferă de depresie, ceea ce înseamnă că ciupercuțele ar putea reprezenta un potențial tratament în tratarea acestei afecțiuni.

 

Cercetătorii de la Imperial College din Londra au realizat primul studiu în care au măsurat efectele psilocibinei folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (IRMf) și primul experiment din ultimele decenii pe marginea unui drog halucinogen la care au participat subiecți umani din Marea Britanie, informează Newscientist. 30 de voluntari au fost de acord să li se injecteze substanța activă conținută de ciupercile magice și să fie supuși scanărilor cerebrale prin utilizarea a două tipuri de IRMf. Cercetătorii au măsurat fluxul sangvin la jumătate dintre voluntari în timpul trip-ului rezultat și conectivitatea dintre diferite regiuni ale creierului la cealaltă jumătate.

Au observat un flux sangvin redus în talamus, cingulata anterioară și cortexul prefrontal median, deși se așteptau la un efect complet opus, precum și o diminuare a conectivității între hipocampus și cingulata anterioară și cortexul prefrontal median. Psilocibina are o structură chimică similară cu cea a serotoninei, un hormon care reglează stărea de dispoziție, și ar putea avea potențial terapeutic din moment serototina este o țintă a antidepresivelor existente în prezent pe piață. În plus, un studiu recent a arătat că oamenii cu cancer în fază terminală au dobândit o dispoziție mai bună și au scăpat seminificativ de anxietate după ce le-a fost administrată psilocibină.

Foto: Flickr/janineomg


Tags:Advertisment ad adsense adlogger