Drogurile în Cehia și România

1

Luni și marți vã invitãm la Centrul Ceh sã luați parte la douã evenimente care dezbat problema drogurilor în Cehia și România. Luni puteți viziona documentarul cehesc Katka, iar marți vã invitãm la o dezbatere despre modalitãțile de control ale consumului de droguri în douã țãri din fostul bloc comunist, care, în anii 90, au plecat de pe poziții similare, însã în prezent au direcții diferite: Republica Ceha și România.

KATKA, remarcabilul documentar al Helenei Trestikova, urmãrește 14 ani din viața unei tinere dependente și lupta ei zadarnicã cu dependența de droguri. Regizoarea înregistreazã afundarea Katkai de-a lungul timpului într-un cerc vicios al hoției, prostituției și al degradãrii fizice și psihice, un cerc vicios care este întrerupt din când în când de speranțã încetãrii consumului de droguri.

Filmul a primit recent douã premii la RIDM Montreal și premiul Czech Lion pentru cel mau bun documentar cehesc al anului 2010.

Marți, 29 noiembrie, la ora 18, vã invitãm la o conferințã publicã despre modalitãțile de control ale consumului de droguri în douã țãri din fostul bloc comunist: Republica Ceha și România. Vendula Belackova (Addictology Centre, Charles University, Praga) și Valentin Simionov (RHRN, România) discuta despre dezincriminarea consumului de droguri și prohibiție.

Republica Cehă are un nivel de toleranțã asupra drogurilor, mai ridicat decât cel al României. În România, posesia de droguri este pedepsitã de lege, însã consumul de droguri este printre cele mai scãzute din Europa. Douã modele diferite, același scop: protejarea populației fațã de efectele negative ale drogurilor. Care este logica progresismului ceh? Ce plusuri și minusuri are legislația româneascã antidrog? Publicul este invitat sã reflecteze asupra evoluției permanente a politicilor în încercarea de a ține pasul cu schimbãrile de pe piața drogurilor.

În cadrul conferinței se va discuta despre:

– scurt istoric al consumului de droguri în Cehia și România

– drogurile în perioada comunistă

– între toleranta și represiune

– dependența de droguri: delict sau boală?

– cine sunt cei pedepsiți pânã la urmã?

Evenimentul este organizat de Centrul Ceh împreunã cu Romanian Harm Reduction Network.

 

Foto: Imagine din documentarul KATKA


Un comentariu

  1. Pingback: Drogurile in Cehia si Romania – luni si marti la Centrul Ceh : Droguri Legale

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger