Dreams for life: eco-centrism la ONGFest

0

Ca în fiecare an, ONGFest este locul în care vin împreună toate cauzele în care merită să crezi. În cadrul ediției Civic Break de la Cluj, peste 40 de cauze din Transilvania își dau întâlnire cu oamenii care vor vizita strada Potaissa, sâmbătă, pe 1 iulie. Dreams for life vor fi și ei prezenți. În febra pregătirilor, Bogdan Romanica și-a luat câteva minute libere să vorbim despre autenticitate, dezvoltare personală, eco-centrism și toate planurile de bine ale Dreams for life.

Ce înseamna Dreams for life?

Dreams for Life este în primul rând o organizație, un ONG, care a fost înființat în 2011 în Cluj-Napoca și care de la începuturi s-a dedicat dezvoltării personale, sociale și profesionale a tinerilor în special, dar și a adulților. În al doilea rând, Dreams for Life înseamnă o viziune, o filosofie de viață, o direcție, un mod de a vedea dezvoltarea umană, un mod de a acționa, pentru a produce o transformare sustenabilă în societate.

Vorbiți în viziunea voastră despre autenticitate și misiunea fiecărui om. Ce înseamnă astăzi aceste valori, pentru omul clujean urban, cu viață activă?

La baza viziunii Dreams for Life stă ideea că fiecare om are un sens profund și unic în viață, o misiune personală sacră am putea spune, care merge dincolo de rolurile profesionale (manager, profesor, artist, trainer, jurnalist etc.), de rolurile sociale (coleg, prieten, partener, lider), religioase etc. În viziunea Dreams for Life, misiunea unei persoane este eco-centrică, pentru că ea este parte din sistemul ecologic universal din care facem parte și la care suntem chemați să contribuim. A manifesta misiunea sacră înseamnă, din perspectiva pe care o promovează Dreams for Life, a știi cine suntem (care ne sunt valorile, darurile, pasiunile, talentele), a ne cunoaște locul nostru în ecosistemul universal (un spațiu simbolic, o comunitate sau mai multe pe care să le servim) și a folosi câteva sisteme de livrare prin care să ne manifestăm misiunea sacră (prin darurile noastre profunde: capacitatea de a compune muzică, de a vorbi, de a educa, de a cultiva plante etc.).

Elementul aparte pe care îl promovează Dreams for Life este ECO-CENTRISMUL, iar aici apare marea provocare. Omul modern este un om foarte deconectat de natură, de Planetă, iar energiile lui se concentrează de cele mai multe ori pe dezvoltarea rolurilor profesionale, sociale, religioase etc. pe care le are și care de cele mai multe ori nu sunt autentice, nu sunt făcute să fie pentru el. Practic omul investește multe energii, în a dezvolta o versiune a propriei persoane care de fapt nu este autentică, și aici apar tensiunile interioare, nemulțumirile, vidul existențial. Omul modern, iar în cazul nostru clujeanul urban cu viață activă, are o conștiință ecologică latentă, fapt care nu-i permite să vadă sistemul ecologic din care face parte, nu-i permite să vadă profunzimea ființelor naturale care îl înconjoară și să-și manifeste imaginația profundă care poate să-l ghideze spre misiunea sacră.

Clujul este o comunitate minunată, cu mulți oameni faini și activi, care produc multe schimbări pozitive în societate. În același timp însă, Planeta se degradează într-un ritm alarmant, de aceea este important să avem o conștiință ecologică și viața noastră activă să graviteze în jurul ecosistemului și mai puțin în jurul propriei persoane. Practic, dacă noi nu suntem în locul nostru sacru manifestându-ne misiunea sacră, ecosistemul este incomplet, este dezechilibrat, iar aceste dezechilibre se văd atât de puternic, în oameni, în climă, în habitatele naturale. Totul este interdependent și conectat.

Ce programe derulați?

Dreams for Life derulează activități care au un caracter progresiv. Organizăm constant evenimente publice, gratuite, unde se prezintă diferite concepte de dezvoltare umană eco-centrică. Aceste evenimente, care durează cam 2-3 ore și la care participă între 20 și 50 de persoane, au scopul de a deschide persoanele față de eco-centrism și de a le oferi idei prin care pot să-și descopere misiunea sacră. Aceste evenimente se numesc Spre o viață autentică și cu sens, Chemarea Pământului etc. Nivelul următor de activități se întâmplă în natură, de obicei în pădurile din jurul orașului Cluj-Napoca. Acolo ne adunăm în grupuri de 10-14 persoane și petrecem cam 7 ore. Grupurile sunt ghidate de un facilitator profesionist Dreams for Life și se fac diverse activități de conectare cu propria persoană, cu ceilalți participanți și cu natura. Participanții trec printr-un proces de dezvoltare personală folosind metode bazate pe natură și concepte eco-centrice. Aceste evenimente se numesc Re-Conectare, Intuiția și ferestrele cunoașterii etc. Următorul nivel de activități sunt cursurile intensive de dezvoltare eco-centrică. Ele durează 3 zile și se întâmplă la munte, într-o zonă retrasă. Aceste cursuri sunt minunate și produc multe schimbări în participanți. De exemplu, Natura din Interior este un curs prin care participanții își explorează resursele interioare, arhetipurile naturale, se conectează profund cu natura, își dezvoltă intuiția, devin vulnerabili, mai autentici, mai indigeni, mai naturali. Toate aceste elemente sunt esențiale pentru descoperirea și manifestarea misiunii sacre.

Acestea sunt activitățile principale pe care le facem la nivel local. Pe lângă acestea Dreams for Life este activă și la nivel internațional, organizând sau fiind parteneră în proiecte educaționale cu tineri și lucrători de tineret din Europa.

Cu ce veniți pregătiți la ONGFest?

La ONGfest am propus organizarea unor scurte activități de auto-cunoaștere prin care cei prezenți pot învăța noi lucruri despre cine sunt ei și ce direcție pot urma în viață. Practic așa se și numește atelierul Cine ești și ce direcție poți urma în viață.

Ce se va întâmpla la atelierul „Cine ești și ce direcție poți urma în viață”?

Activitățile planificate sunt foarte flexibile și pot fi adaptate la timpul și disponibilitatea participanților. Prin ele vom explora inteligențele multiple (talentele înnăscute), pasiunile pe care le avem, valorile personale și idealurile/cauzele proprii. Aceste lucruri se pot întâmpla prin discuții interactive, exerciții de reflecție și scriere liberă, desen, tehnica întrebărilor, teste de autocunoaștere etc. Pe lângă aceste posibilități va fi și o mare disponibilitate de a discuta cu cei prezenți despre dezvoltarea eco-centrică, despre natură și despre viață în general.

ONGFest Civic Break are loc sâmbătă, pe 1 iulie, de la ora 10.00 la 19.00, pe strada Potaissa din Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății civile, în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, cu susținerea Programului de Cooperare Elvețiano-Român, având Kaufland România sponsor principal. Detalii pe www.ongfest.ro.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger