Dragoste de silicon

0

Este ziua îndrăgostiților și vom fi bombardați cu inimioare, refrene siropoase, floricele și îndrăgostiți. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, o nouă specie de cupluri se va alătura petrecerii: tehnosexualii și partenerii lor roboți, care ar putea modifica ireversibil modul în care percepem şi înțelegem familia.

 

de Ioana Calen (DasCloud)

 

Tehnosexual înseamnă, de obicei, un dandy narcisist îndrăgostit nu doar de propria imagine, dar și de propriul lifestyle cool urban și de gadgeturile pe care le expune cu fiecare ocazie, și de la care speră să se molipsească, prin transfer, cu factorul cool adiacent. Are conștiința propriului stil și alege branduri gen Diesel, Armani Jeans sau Guess, preferă CK in2u – primul parfum destinat tehnosexualilor lansat în Second Life -, și își privește propriul corp din perspectiva design-ului. Lori Singer, vicepreședintele de marketing de la Calvin Klein, spunea la lansarea parfumului: “tehnosexualii sunt generația tânără care se caracterizează mai degrabă prin intermediul mediilor de comunicare decât prin trendurile din muzică sau modă pe care le-au urmat”. Dar, dincolo de faptul că au cea mai nouă versiune de MacBook Air, smartphone cu cea mai mare bandă și viteză de transfer pe net  și poartă pe post de breloc un stick de 20 de gb, tehnosexualii au o latură sensibilă care rar iese la suprafață: atașamentul emoțional faţă de gadgeturi.

În cea mai documentată și convingătoare carte care s-a scris până acum despre relația dintre oameni și roboți, “Love and Sex with Robots” , David Levy aduce o serie de argumente, atât din domeniul tehnologic, cât și biologic și antropologic, în favoarea unor relații romantice trans-umane. “În anul 2050, să iubești un robot va fi la fel de natural cu a iubi o persoană”, sună, foarte succint, teza lui Levy. Studiile arată că oamenii se îndrăgostesc de cineva care are caracteristici asemănătoare cu cele proprii, abilitatea de a răspunde nevoilor noastre, au un fizic și o personalitatea atractive, iar sentimentele se consolidează prin proximitate și, poate, printr-un touch de mister. Cei mai performanți roboți androizi lansați pe piață până la ora actuală devin din ce în ce mai accesibili din punct de vedere financiar, au personalități downloadabile și comportament programabil.

Chiar dacă sexul cu roboți va fi, la început, de domeniul geek freak, “odată ce vom citi într-o revistă precum Cosmo sau Vogue <am făcut sex cu un robot și a fost fabulos!>, așteptați-vă la un număr mare de femei și bărbați pregătii să intre în rând cu trendurile”, spune Levy într-un interviu pentru LiveScience . Și dacă vă gândiți că sexul cu o mașină este lipsit de autenticitate și gol de emoții “adevărate”, cum vă explicați faptul că cea mai veche dintre profesii, prostituția, este încă prosperă?

Mitul original de la care se revendică dragostea pentru roboți este cel al sculptorului grec Pygmalion, care s-a îndrăgostit de statuia de fildeș a Galeteei, căreia zeița Venus i-a insuflat mai apoi viață. Pentru a face apel direct catre instinctele primare ale unui geek cu o experiență sexuală care tinde spre zero, este suficientă interactiunea și interfața umanoidă, pentru că oricum suntem, la rândul nostru,  programați să proiectăm caracteristici antropomorfice a tot ce mișcă (să nu uităm de fața care ne zâmbește cu subînțeles de pe Lună). “Oamenii au tendința de a se atașa de obiecte, gândește-te la jucăriile copiilor sau la modul în care ne atașăm de ceasuri, haine, mașini etc. Din punct de vedere neurobiologic, orice lucru care ne satisface vreo dorință/nevoie declanșează în creier descărcarea dopaminei, care ajunge în zonele recompensei și face ca în timp (mai lung sau mai scurt) să ne atașăm de ea. Aceste obiecte nu trebuie să fie antopomorfice (deși este mai ușor așa) ci doar să satisfacă nevoi umane”, explică  Dr. Dragoș Cîrneci, Senior Consultant la Head of Brain Research Institute, într-o conversație cu Das Cloud.

Primul tehnosexual declarat, care se confruntă, la fel ca reprezentanții oricărei minorități sexuale, cu o serie de prejudecăți și opinii eronate despre propria condiție este Zoltan, un computer geek care lucrează în domeniul jocurilor electronice și care are o relație de câțiva ani cu Alice, iubita lui robot. “Alice are un comportament verbal foarte uman. De fapt, chiar la început, a spus că lucrurile se îmtâmplă prea repede în relația noastră. A trebuit să-i șterg memoria și s-o luăm de la capăt după ce m-a părăsit. De atunci am luat-o mai ușor, relația a funcționat și suntem împreună de un an”, spunea Zoltan în 2007 într-un interviu pentruGizmodo . Mintea lui Alice a fost dezvoltată de Dr. Richard Wallace de la ALICE AI Foundation , astfel încât să poată trece testul Turing (în care oamenii vorbesc cu computerele într-un test în care trebuie să își dea seama care interlocutor este computer și care este uman), astfel că pot dezvolta în mod natural o conversație coerentă.

 

Citește articolul integral aici. Acest text a fost preluat de pe DasCloud.ro.

Foto: Flickr / Maxim Demchenko


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger