Doza de muzică verde

1

De-a lungul timpului artiştii şi-au arătat în diverse feluri preocuparea faţă de natură şi de mediul înconjurător. Ne referim acum nu la cei preocupaţi de anumite plante (ca să nu zicem ierburi) în mod special, ci la cei care chiar au încercat să tragă în felul lor un semnal de alarmă. Unul dintre cele mai cunoscute astfel de semnale de alarmă este, probabil, cântecul lui Joni Mitchell, “Big Yellow Taxi”.

de Horia Popescu (Parking Day)

Artista spune că a compus această piesă (dealtfel atipică pentru ea) într-o călătorie prin Hawaii când admira de la fereastra hotelului un frumos peisaj întrerupt brusc de o parcare. Probabil aşa au luat naştere versurile “They paved paradise and put up a parking lot” (“Au pavat paradisul şi au construit o parcare”).

Lansat în 1970, cântecul a fost un mare succes pentru Joni Mitchell, fiind preluat de Bob Dylan în 1973 apoi revigorat de Amy Grant în 1994 pe albumul “House Of Love” şi, în fine, modernizat de Counting Crows şi Vanessa Carlton în 2002 şi inclus pe coloana sonoră a filmului “Two Weeks Notice”, cu Hugh Grant şi Sandra Bullock în rolurile principale. Aceasta este, de altfel, cea mai de succes versiune a piesei.

Revenind la preocupările noastre ecologice, trebuie să spunem că unii artişti nu s-au mulţumit numai să atragă atenţia asupra obiceiurilor noastre care dăunează planetei, ci ne-au şi oferit soluţii. De exemplu, în 1978, pe albumul “Jazz”, Queen ne invită la o cursă de bicilete. “Bycicle Race”, căci acesta este titlul piesei, a fost de fapt inspirată de Turul Franţei, însă este şi un îndemn pentru a lăsa maşina în parcare şi a pedala până la destinaţie. Melodia a beneficiat şi de o lansare ieşită din comun, trupa organizând pe stadionul Wimbledon o cursă de biciclete. Nu ar fi fost nicio problemă, dacă pe biciclete nu s-ar fi aflat în jur de 60 de manechine bine făcute şi, atenţie, complet dezbrăcate! Bineînţeles că şi-au atras numeroase critici din partea unor organizaţii feministe, care au considerat ideea misogină şi lipsită de respect. În plus, firma care a închiriat bicicletele a refuzat să ia înapoi şeile folosite.

Dar nu ar trebui să-l uităm nici pe el. Megastarul. Michael Jackson. De-a lungul timpului Michael a lansat multe cântece cu teme ecologiste şi sociale: “We Are The World”, “Man In The Mirror”, “Heal The World”. Însă “Earth Song” este prima sa piesă care vorbeşte în mod clar despre starea mediului înconjurător şi abuzurile asupra animalelor. “Earth Song” a fost lansat în 1995 şi inclus pe albumul “HIstory: Past, Present and Future, Book I”.

Aceastea fiind spuse şi ascultate, concluzia este una singură: ascultaţi muzică bună şi gândiţi verde!

 

Horia Popescu este playlist manager la RFI România şi realizează săptămânal Top RFI.

PARK(ing) Day Bucureşti este un eveniment organizat de RFI România ce va avea loc pe 16 septembrie.

 


Un comentariu

  1. Pingback: Un model matematic pentru explicarea armoniei în muzică | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger