Dovezi privind campaniile de exterminare a câinilor comunitari în România, prezentate la Parlamentul European

1

Europarlamentarul italian Tiziano Motti, membru al Grupului Partidului Popular European, a prezentat joi, la Strasbourg, documente video conţinând imagini necenzurate privind condiţiile oribile din adăposturile pentru animalele fără stăpan din unele ţări europene, inclusiv din Romania. Europarlamentarul a mai prezentat dovezi privind cazuri de exterminare prin metode violente a câinilor fără stăpân, uneori cu aprobarea sau participarea autorităţilor. Este vorba de cazuri din Romania, Spania şi Ucraina.

 

de Vier Pfoten

 

 

Ucraina, ţara gazdă a meciurilor din Campionatul European de Fotbal 2012, are cu această ocazie o mare şansă de a ajunge în atenţia întregii lumi, însă a început cu piciorul stâng. În perspectiva începerii campionatului, autoritatile din această ţară au declanşat o “curăţenie generală” violentă, dovezi stând imagini video tragice cu câini ucişi prin metode extrem de violente.

 

Potrivit lui Tiziano Motti, conţinutul materialelor video din ţările enumerate pune în discuţie, dincolo de lipsa de moralitate a unor astfel de soluţii violente, o problemă legală: Este vorba despre aplicarea, în statele membre, a articolului 13 din Tratatul de la Lisabona, care statutează faptul că animalele sunt fiinţe simţitoare. Cu toate acestea, atrage atenţia Motti, ONG-urile pentru protecţia animalelor obţin în continuare dovezi privind cruzimile aplicate animalelor străzii.

 

“Convenţia Europeană pentru Protecţia Animalelor de Companie din 13 noiembrie 1987 a indicat deja faptul că sterilizarea este singura metodă de prevenire a înmulţirii necontrolate a animalelor fără stăpân”, a atras atenţia europarlamentarul italian. “Nu toate statele membre ale Consiliului Europei au semnat această convenţie, însă Tratatul de la Lisabona a fost semnat şi ratificat de toate ţările membre, inclusiv România şi Spania, unde, cu toate acestea, se continuă exterminările în masă”.

După difuzarea materialelor video, care vor putea fi accesate şi pe Internet, Tiziano Motti a mai spus că numai prin adoptarea unor strategii comunitare de gestionare a populaţiei canine şi de promovare a măsurilor de protecţie a animalelor se va putea ţine situaţia sub control.

“Există 120 de milioane de animale fără stăpân în Europa. Acestea au devenit o pradă uşoară pentru laboratoarele care fac teste în scopuri ştiinţifice, graţie prevederilor noii Directive 63/2010. Numeroasele semnături strânse în Italia şi în alte ţări europene în sprijinul animalelor demonstrează că europenii doresc o viaţă mai bună pentru animale, iar Parlamentul European are obligaţia de a transmite această dorinţă, prin aplicarea unor măsuri preventive de sterilizare, pe care toate statele membre vor trebui să le adopte, atât sub presiunea opiniei publice, cât şi sub presiunea deschiderii de proceduri de infringement”, a încheiat europarlamentarul Tiziano Motti.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger