Două treimi din fenomenele climatice periculoase din ultimii 40 de ani sunt atribuite oamenilor, într-o cercetare de amploare

0

Comunitatea ştiinţifică acceptă într-o proporţie foarte mare teoria că omenirea este responsabilă pentru încălzirea rapidă a planetei de la Revoluţia Industrială încoace, fenomenul de încălzire fiind de 47.100 de ori mai rapid în acest interval de timp decât în ultima perioadă marcată de o încălzire naturală. În acest context, un studiu de amploare publicat recent în jurnalul ştiinţific Nature, secţiunea schimbări climatice, arată că două treimi din evenimentele climatice periculoase din perioada 1971-2010 sunt atribuite activităţii oamenilor. Studiul a fost realizat de Gerrit Hansen, de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic din Germania, şi de Dáithí Stone, de la Laboratorul Naţional Lawrence Berkeley din SUA.

Pentru a asocia evenimente climatice cu emisiile cu efect de seră generate de oameni a fost necesară dezvoltarea de noi algoritmi pentru procesarea pe computer. Aceştia au evaluat cât de precise sunt datele climatice disponibile pentru perioada de 40 de ani în raport cu impactul pe care l-au avut diverse fenomene în anumite regiuni de pe glob, după care au determinat dacă datele sunt suficient de clare pentru a le putea fi atribuite cauze primare. Cercetătorii au realizat apoi simulări ale schimbărilor climatice pentru a stabili în ce măsură emisiile cu efect de seră generate de om sunt responsabile pentru aceste evenimente, comparându-le cu trendinţe actuale şi cu modele climatice în care nu a fost luată în calcul intervenţia umană.

Fenomele climatice au fost împărţite pe urmă pe categorii: incendii, micşorarea gheţarilor şi a stratului permanent de gheaţă, eroziunea costieră, inundaţii, secete, degradarea pădurilor şi a ecosistemelor marine etc. Au fost luate în calcul şi impacturile climatice asupra producţiei de mâncare, sănătăţii, mijloacelor de trai şi economiei umane. Analiza finală a arătat că două treimi din impacturile climatice listate, asociate cu încălzirea oceanică şi atmosferică, pot fi atribuite cu încredere emisiilor cu efect de seră ale oamenilor. Ele includ inundaţii, micşorări ale gheţarilor şi degradări ale ecosistemelor forestiere şi marine de proporţii. Cercetătorii nu au putut face aceeaşi asociere şi în ceea ce priveşte modificările de la nivelul precipitaţiilor.

“Analizele anterioare care au asociat impacturi observate cu schimbările climatice au fost mai mult generice, încercând să stabilească dacă există o influenţă a încălzirii generate de oameni asupra acestor impacturi la nivel global, fără să se analizeze impacturile individuale”, spune Gerrit Hansen. “Analiza noastră este prima care umple aceste goluri pentru o gamă largă de impacturi, evaluând rolul emisiilor asociate oamenilor în fiecare dintre aceste impacturi, luate individual”.

 

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger