Două specii de foci au ajuns pe lista cu animale polare ameninţate

0

Ziua de vineri nu a fost una tocmai bună pentru animalele polare: două specii de foci s-au alăturat urşilor polari pe lista speciilor ameninţate din cauza pierderii gheţii, care a ajuns la un nivel minim record în acest an, ca urmare a schimbărilor climatice şi a încălzirii globale.

 

 

Focile inelate (principala sursă de hrană a urşilor polari) şi focile cu barbă, ambele din Oceanul Arctic, sunt cele două specii care au ajuns pe lista Endangered Species Act, cu titulatura „ameninţate”, a anunţat Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din SUA (NOAA). Includerea lor pe listă a venit ca urmare a unor rapoarte făcute de oameni de ştiinţă, care au conchis că scăderea masivă a gheţii va duce la un declin al populaţiei de foci din aceste două specii. Nu toată lumea este de acord cu această concluzie şi efectele sale: guvernatorul statului Alaska, Sean Parnell, a spus că decizia este speculativă şi că statul Alaska ar putea să o acţioneze în instanţă – la fel cum a făcut şi cu listarea urşilor polari, dar fără succes, aceştia nu au fost scoşi de pe lista speciilor ameninţate.

Focile inelate sunt singurele care trăiesc şi se reproduc în apele complet acoperite de gheţuri ale Arcticului. Cu ajutorul ghearelor puternice, îşi sapă găuri prin gheaţă ca să poată respira. Tot sub gheţuri îşi nasc şi puii, adesea o pradă uşoară pentru urşii polari flămânzi, are distrug bârlogul de gheaţă pentru a ajunge la ei. Căderile reduse de zăpadă, ploaia şi topirea gheţurilor ameninţă ciclul de viaţă al acestor foci şi supravieţuirea speciei. Focile cu barbă, care şi-au primit numele datorită mustăţilor lor extrem de groase, dau naştere puilor pe bucăţi plutitoare de gheaţă care traversează ape nu foarte adânci, unde pot găsi surse de hrană (precum crabii). Pentru ca procesul de reproducere să meargă cum trebuie, şi aceste foci au nevoie de gheaţă pentru o perioadă mai lungă de timp, până primăvara, altfel le este mai greu să îşi găsească hrana şi să îşi protejeze puii.

Listarea celor două specii ca ameninţate este un succes al eforturilor grupurilor pentru protejarea animalelor sălbatice, pentru că va aduce un nivel diferit de protecţie, conform Endangered Species Act, susţine Shaye Wolf de la Centrul pentru Diversitate Biologică. „Focile au nevoie de ajutorul nostru. Situaţia nu este una fericită, chiar dacă listarea aceasta este o victorie. Deşi administraţia Obama a realizat pericolul, nu se iau suficiente măsuri pentru a se limita poluarea cu emisii de gaze de seră care cauzează, de fapt, pierderea gheţurilor”, a declarat aceasta. Listarea se extinde şi asupra sub-speciilor de foci inelate din lume (Alaska, Rusia, Marea Okhotsk, Marea Baltică) şi de foci cu barbă (Marea Okhotsk, Alaska).

Deocamdată, listarea nu impune limitarea imediată a vânătorii focilor şi nici asigurarea unui habitat protector, dar aceste lucruri vor fi luate ulterior în discuţie. Primul efect al măsurii este că agenţiile federale americane care trebuie să emită permise pentru diverse proiecte derulate în zone în care ar putea afecta aceste specii sunt, de acum încolo, obligate să consulte şi reprezentanţii NOAA în luarea deciziei.

 

Sursa şi foto: Huffington Post


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger