Două recomandări pentru cititorii TOTB

0

Weekendul acesta am văzut un documentar pe care îl recomand tuturor care gândesc “outside the box” şi care are legătură cu articolele pe care le-am semnat pe platforma TOTB până acum: Four Horsemen. Între 4 Horsemen şi Inside Job, un alt documentar premiat la Oscaruri în 2010, există o strânsă legătură: corupţia din industria sistemului financiar şi consecinţele acesteia asupra populaţiei. În “4 Horsemen” este vorba despre noua paradigmă economică şi despre modul în care lumea funcţionează cu adevărat şi de ce încă mai există speranţă în restabilirea unei societati morale şi juste, bazate pe principii sustenabile. În “Inside Job” se explorează modul în care schimbările politice şi practicile bancare au contribuit la crearea crizei financiare.

 

 

de Graţian Mihăilescu

 

Am văzut 4 Horsemen (foto – afişul filmului) la o perioadă scurtă după ce am scris despre manifestul lui Russels Brand şi am fost catalogat ca şi socialist naiv, comunist sau anarhist. Nu fac parte din aceste categorii şi consider capitalismul şi liberalismul ca fiind necesare şi benefice. Trebuie, însă, reevaluate şi îmbunătăţite astfel încât să devină eficiente din punct de vedere al dezvoltării sustenabile, al mediului şi al democraţiei. Criticul de film Mike McCahill spune despre documentar “Ashcroft (regizorul) respinge cu putere atât imoralitatea cât și apatia ființelor umane şi s-ar putea să fie primul regizor de filme documentare care, abordând acest domeniu, le solicită, mai degrabă, soluții viabile interlocutorilor săi şi nu numai să ridice nefast din umeri. De aceea nu ai cum să fii decât mult mai bine informat şi mai bine pregătit să faci acele schimbări şi modificări ale percepţiei, care-ţi sunt necesare, dacă vei pleca de la acest nivel al cunoaşterii. În pofida titlului apocaliptic, este un film extrem de încurajator.” Un alt critic, Derek Adams, spune despre film: “În loc de a ne bombarda cu imagini senzaționale, acest film inteligibil structurat și inteligent ilustrat prezintă criza sitemului global, printr-o serie de descoperiri de la un grup de oratori inteligenți și raționali”. Da, este vorba despre Joseph Stieglitz, fost economist şef al Băncii Mondiale, de Noam Chomsky filosof, lingvist şi om de ştiinţă, John Perkins, autorul succesului “Confesiunile unui asasin economic”, Herman Daly, economist ecologic şi profesor, fost senior economist al Băncii Mondiale, jurnalistul Max Keiser, profesorul de la Cambridge Ha-Joon Chang şi alte personalităţi din domeniul economiei, finanţelor sau mass-media.

Documentarul nu este despre conspiraţii care învinuiesc politicienii sau bancherii, ci este un film care contestă sistemul pe care l-am creat şi sugerează metode pentru a-l reforma. Conform documentarului, sistemul se poate schimba datorită evoluţiei technologice, datorită internetului şi circulaţiei rapide a informaţiei, însă, pentru a realiza această schimbare, trebuie înţeles contextul, context care este explicat de către personalităţile de mai sus. Paradigma acestui sistem creat la începutul secolului este paradoxală: pe măsură ce ne dezvoltăm, creăm tot mai multă sărăcie. Sistemului economic egoist pare să-i scape continuu acest truc. De aceea, acest documentar îşi propune să regândească definiţia occidentală a progresului.

Ceea ce mi s-a părut interesant, faţă de celelalte documentare asemănătoare pe care le-am văzut până acum, a fost discursul lui Joseph Stieglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie în 2001. Dânsul susţine că economia neo-clasică a corporatizat democraţia. Milton Friedman şi neo-clasicii şcolii de la Chicago au învins abordarea clasică a economiei şi au devenit cadrul a ceea ce înseamnă capitalismul astăzi. Există două abordări clasice care determină administrarea lumii şi distribuţia bogăţiei: şcoala clasică şi cea neo-clasică. Şcoala clasică preferă mai puţine interferenţe guvernamentale, mai multă autonomie personală şi recunoaşte că oamenii nu pot rezista fără resurse naturale. Şcoala neo-clasică, care desconsideră rolul resurselor naturale, crede că guvernul ar trebui să conducă economia şi să rezolve problemele sociale şi să lase piaţa liberă să se îngrijească de distribuţia bogăţiei. Modelul neo-clasic a fost folosit pentru a legitima extremismul financiar al economiei globale, iar economia neo-clasică încă domină strategiile politice actuale.

Vă recomand acest documentar pe care puteţi să îl găsiţi aici.

Inside Job este un documentar mai vechi, din 2010, care a făcut valuri şi a fost premiat la Oscaruri în acelaşi an, drept cel mai bun documentar. Filmul e o analiză a sistemului bancar american şi descrie modul de funcţionare al sistemului financiar şi cum colapsul acestuia în 2008 a influenţat economia mondială. Este foarte bine documentat, folosind termeni financiari, iar în cazul în care nu aveţi cunoştinţe economice sau financiare trebuie să reluaţi unele părţi ale filmului pentru a le înţelege mai bine. Naratorul, actorul Matt Damon, explică, în 5 părţi, modul în care schimbările în politica de mediu şi a practicilor bancare au contribuit la crearea crizei financiare. Prima parte analizează situaţia din 1940 până în 1980 şi, apoi, până în 2000, vorbind despre derivativele financiare, despre titluri de creanţă garantate, despre agenţiile de rating, despre creditele care nu pot fi plătite. Partea a doua prezintă modul în care s-a creat bula financiară între 2001 şi 2007, care e explodat în 2008 (a treia parte) prin falimentul declarat al Lehman Brothers. Părţile 4 şi 5 ale documentarului vorbesc despre responsabilitate şi despre situaţia actuală a sistemului financiar mondial. Criticul de film Roger Ebert a descris documentarul ca fiind “un documentar nervos şi bine argumentat despre cum industria financiară americană a stabilit în mod deliberat fraudarea investitorului american obişnuit”.

 

Am simţit nevoia să vă recomand aceste filme, pentru că voi, ca şi mine, sunteţi cititori TOTB şi aveţi o altă perspectivă. Sunt convins că mulţi dintre voi aţi văzut măcar unul din cele două documentare, însă s-ar putea să existe lume care nu a văzut nici unul.

 

De acelaşi autor, puteţi citi:

E nevoie de o schimbare la nivel global? E nevoie de o revoluţie?

Who are you Mr. Basham and what is your price?

Sunt majoritatea românilor idioți?

Răspuns politicienilor și televiziunilor care manipulează grosolan

 

Părerea Voastră

Am deschis pe TOTB.ro o nouă rubrică, unde vom publica textele primite de la voi, cititorii vigilenți care, din când în când, puneți mâna pe tastatură și ne scrieți. Într-o lume unde e din ce în ce mai limpede că jurnalismul cetățenesc poate compensa pentru hibele unei prese centrale predominant corupte și animate de interese politice și presiuni comerciale, cu toții sutem datori să rupem, măcar din când în când, bariera dintre consumatorși producători. Adică să devenim prosumatori, să ne implicăm și să dăm mai departe mesajele noastre: Acțiunea e contagioasă. Cu alte cuvinte, așteptăm textele voastre pe Facebook sau pe adresa [email protected]


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger