Două organizaţii îi îndeamnă pe oameni să doneze stick-uri USB pentru nord-coreeni

0

În Coreea de Nord este interzis orice conţinut media din alte ţări, pentru a-i feri pe cetăţeni de orice influenţă externă, context în care două organizaţii americane non-profit, Fundaţia pentru Drepturile Omului din New York şi Forum 280 din Silicon Valley, au lansat campania Flash Drives for Freedom, prin care îi îndeamnă pe oameni să doneze stick-uri USB, scrie mother nature network. Nord-coreenii folosesc aceste dispozitive, alături de cardurile de memorire, pentru a face schimburi secrete de muzică, filme şi documente scrise, provenienţa lor neputând fi depistată de guvern. Dispozitivele vor fi trimise organizaţiilor conduse de refugiaţi nord-coreeni, care le vor încărca cu conţinut media occidental şi le vor introduce ilegal în statul asiatic.

În fiecare an, cel puţin 10.000 de unităţi de stocare USB sunt oferite în secret cetăţenilor din Coreea de Nord, care, potrivit Centrului de Strategie Nord-Coreean, o organizaţie care militează pentru democraţie şi drepturile omului în statul asiatic izolat de restul lumii, au ca seriale preferate Friends (Prietenii tăi) şi Desperate Housewives (Neveste disperate).

Wired a publicat anul trecut un material amplu despre mişcarea de contrabandă în creştere a activiştilor pentru drepturilor omului care introduc materiale interzise în Coreea de Nord. Unii o fac plasând stick-uri USB în camioanele de marfă chinezeşti sau lansând baloane cu aer care plutesc deasupra ţării şi împrăştie broşuri, dolari americani şi stick-uri USB pline cu materiale politice. alţii le iau cu ei pe vase de turişti şi le dau pescarilor cu care se întâlnesc la mijlocul râurilor sau se târăsc pe sub gardurile de la punctele de frontieră şi aruncă în râul Tumen cauciucuri căptuşite cu plăcinte sud-coreene, ţigări chinezeşti şi stick-uri USB cu filme ca Snowpiercer (Expresul zăpezii) sau Dictatorul lui Charlie Chaplin, care ajung pe malul nord-coreean. Chiar şi Interviul, comedia despre dictatorul Kim Jong-un, a ajuns în ţară la doar două zile după lansare.

Contrabandiştii grupărilor ca Centrul de Strategie Nord-Coreean (CSNC) au în spate atât motivaţii politice, cât şi economice: preţul unui stick USB cu filme depăşeşte bugetul lunar pentru mâncare al familiilor nord-coreene din clasa de mijloc, iar un pachet cu câteva sute înseamnă o mică avere. Kang Chol-hwan, fondatorul CSNC, grupare care introduce în Coreea de Nord, anual, peste 3.000 de unităţi de stocare USB pline cu filme străine, muzică şi cărţi în format electronic, spunea pentru Wired că visul său este să răstoarne guvernul. El este de părere că influenţa dinastiei Kim asupra poporului său nu va fi deturnată de atacuri cu drone, ci de o mişcare insistentă de gherilă care introduce în ţară filme ca Friends. “În momentul de faţă, poate că 30% din populaţia Coreei de Nord ştie lucruri despre lumea exterioară”, spunea el. “Dacă ajungem la 50%, asta înseamnă suficienţi oameni pentru a începe să se ceară lucruri, pentru începerea unor schimbări”. Aflaţi mai mult pe Wired.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger