Două noi găuri misterioase în Siberia

0

Alte două noi găuri misterioase au fost descoperite în Siberia după ce, în urmă cu două săptămâni, a fost găsit un crater cu diametrul de 70 de metri în regiunea Yamal.

 

prima

 

Una dintre noile găuri a fost găsită lângă satul Antipayuta din regiunea Taz. Aceasta are un diametru de 15 metri și este la câțiva kilometri de primul crater identificat. “Diametrul este de aproximativ 15 metri. Se vede pământ în afară ca și cum ar fi fost aruncat afară în urma unei explozii. Potrivit localnicilor, groapa s-a format pe 27 septembrie 2013. Observatorii ne oferă mai multe versiuni. Potrivit primei dintre ele, inițial era fum în jurul locului, apoi o lumină puternică. A doua versiune spune că un corp ceresc a căzut în acel loc”, spune un reprezentant al autorităților locale care a vizitat zona cu elicopterul.

 

doua

 

A doua gaură recent descoperită se află lângă satul Nosok din regiunea Krasnoyarsk. Are un diametru de 4 metri și o adâncime estimată la între 60 și 100 de metri. Potrivit localnicilor, groapa ar avea o formă perfecta de con. Craterul a fost găsit de crescătorii de animale.

Primul crater din Siberia a fost descoperit în regiunea Yamal. Câteva dintre ipoteze susţin că acest crater ar fi putut fi provocat de căderea unui meteorit, de o explozie subterană sau de prăbuşirea scoarţei terestre. Anna Kurchatova însă, de la Centrul de Cercetare Sub-Arctic din Siberia, e de părere că gaura ar fi putut fi provocată de explozia unui amestec de apă, sare şi gaze naturale din subsol. Kurchatova crede că, în urma schimbărilor climatice, permafrostul siberian s-a topit accelerat, exercitând presiune asupra rezervelor de gaze naturale. Peninsula Yamal de la Oceanul Arctic găzduieşte unele dintre cele mai bogate zăcăminte de gaze naturale din Rusia, iar craterul a fost localizat la circa 30 de kilometri de Bovanenkovo, cel mai mare sit de exploatare. Culoarea întunecată de pe pereţii craterului ar indica, potrivit unor surse citate de The Independent, existenţa unor procese generate de temperaturi înalte sau chiar arderi.

Sursa: Daily Mail


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger