După ce au fost descoperite în urma unei colaborări dintre oameni de ştiinţă ruşi şi americani, două noi elemente vor fi adăugate în tabelul periodic, primele după “adopţia” elementului copernicium din 2009.
“În ultimii 250 de ani, s-au descoperit practic 100 de elemente noi,” a spus Paul Karol, profesor de chimie şi director al comitelului care se ocupă cu actualizarea tabelului periodic al elementelor, precizând însă că devine din ce în ce mai greu să ţină pasul cu adăugarea noilor descoperiri în tabel. Aceste două noi descoperiri, realizate în timpul unor experimente numite “bombardamente încrucişate”, dat fiind că presupun ciocnirea atomilor, aparţin unei misiuni de colaborare între un institut din California şi un institut din Dubna, Rusia. Pentru unul dintre ele, au fost folosiţi atomi de calciu şi plutoniu, respectiv calciu şi curium.
“Aceşti atomi au fost ciocniţi, pentru a vedea dacă fuzionează şi dacă se atrag,” a declarat Karol pentru AFP, precizând că aceste două noi elemente au fost detectate încă din 2004-2006, dar că a durat mai mult confirmarea lor. Acum, cercetătorii se află în etapa botezării acestor noi elemente, perioadă care ar putea dura de la câteva săptămâni, la câteva luni. “Unele au fost numite după repere georgrafice, altele după oameni sau după zei greci,” a spus Karol, explicând că singura restricţie onomastică impune o terminaţie în “-ium”.
Sursa: AFP
Foto: Theswash.com