Două femei care au sfidat legea saudită şi au condus maşini au fost eliberate din închisoare

0

Săptămâna trecută, două femei care au sfidat legile din Arabia Saudită (care interzic femeilor să conducă maşina) au fost eliberate, după ce au petrecut câteva luni în închisoare. Femeile au fost arestate în luna noiembrie a anului trecut, sub acuzaţia că au condus din Emiratele Arabe Unite în Arabia Saudită.

 

 

Loujain al-Hathloul (25 de ani) şi Maysa al-Amoudi (33 de ani) au postat mesaje pe conturile lor de pe reţelele de socializare, confirmând eliberarea, după mai bine de 70 de zile de detenţie. Condiţiile eliberării lor nu sunt cunoscute, deocamdată şi există voci care se tem că ele ar putea fi încă acuzate de terorism. Organizaţia Human Rights Watch a condamnat încarcerarea celor două femei, imediat după arestarea lor, în noiembrie: “După ani la rând de false promisiuni legate de renunţarea la interdicţiile absurde impuse femeilor, autorităţile saudite încă le arestează pentru simplul motiv că au urcat la volanul unei maşini”, spunea Sarah Leah Whitson, director în cadrul organizaţiei. “Restricţiile degradante ale guvernului saudit impuse femeilor sunt cele care fac această ţară de ruşine, nu activiştii curajoşi care luptă pentru drepturile lor”, mai spunea ea.

Pe 30 noiembrie, tot prin intermediul unei postări pe Facebook, Loujain al-Hathloul spunea că a fost arestată la graniţa Arabiei Saudite şi că i s-a refuzat întoarcerea în Emiratele Arabe Unite “pentru că sunt femeie şi îmi conduc propria maşină, cu un carnet de şofer valid în Emirate, care, conform acordului Gulf Cooperation Council, îmi dă dreptul să conduc legal şi în Arabia Saudită”. Prietena ei, Maysa al-Amoudi, jurnalistă saudită, a ajuns la graniţă a doua zi cu apă, mâncare şi o pătură pentru al-Hathloul, dar şi ea a fost arestată pentru acelaşi “delict”. Ambele femei luptau activ împotriva interdicţiei dreptului femeilor de a conduce maşina.

Prohibiţia neoficială privind dreptul femeilor de a conduce maşina a devenit politică oficială în anul 1990, în Arabia Saudită. În anul 2005, fostul rege Abdullah susţinea că vrea să schimbe această lege; însă a murit înainte să apuce să facă acest lucru. Poziţia succesorului său, regele Salman, în această problemă, nu este, deocamdată, clară.

 

Sursa şi foto: Mashable

 

Puteţi citi şi:

O femeie musulmană a fost amendată că a condus până la spital

Țara unde e cel mai greu să fii femeie în acest moment

Căutările pe Google arată cât de misogini suntem

Un cleric saudit interzice oamenii de zăpadă pentru că ar fi “anti-islam”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger