Două documentare de mediu premiate, într-o proiecție specială la Seneca Anticafe:

0

Biocarburanții și bioenergia au fost propuse în ultimii ani ca soluții pentru înlocuirea combustibililor fosili pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ca răspuns la schimbările climatice. Uniunea Europeană le-a recunoscut ca atare și le-a gravat în legea ce promoveă energia regenerabilă începând cu 2009. De-atunci acestea pot fi subvenționate de către statele membre, deci din banii cetățenilor europeni. Câțiva ani mai târziu, am început să vedem efectele directe și colaterale ale acestor politici, iar rezultatul este dezastruos pe aproape toate planurile. Cu toate acestea, politicienii din Uniunea Europeană, presați de lobbyul asiduu al unor industrii noi dar foarte puternice, se pregătesc să continue aceste politici nefaste, care afectează clima, mediul și comunitățile cu mult dincolo de granițele Europei.

Seneca Anticafe vă invită să vedeți două filme care prezintă efectele promovării și utilizării la scară largă a bioenergiei și să parcurgeți imagini cu zonele și comunitățile afectate de extinderea plantațiilor de palmieri din Columbia. Invitat e Mihai Stoica, producătorul filmului Frontera Invisible, fotojurnalist și lobbyist pentru legislație de mediu, care va vorbi despre experiențele lui din Columbia și despre piedicile din calea unor soluții care să răspundă cu adevărat problemei schimbărilor climatice.

Cu ocazia proiecției, are loc și vernisajul expoziția de fotografie “Columbia – Teritorii Disputate”, care poate fi vizitată la Seneca Anticafe în perioada 8-15 decembrie, în fiecare zi, de la ora 9 dimineața la 9 seara.

FRONTERA INVISIBLE / FRONTIERA INVIZIBILĂ
Regia: Nicolas Richat, Nico Muzi
Argentina/Belgia, 2016, 28 min.

Frontiera Invizibilă – un documentar premiat la multe festivaluri internaționale – este povestea comunităților prinse în mijlocul celui mai lung război al lumii, în care goana marilor afaceri pentru ulei de palmier pentru a produce combustibil “verde” a strămutat fermieri si băștinași, a distrus habitate naturale și a concentrat terenurile în mâna afaceriștilor. Columbia este pe punctul de a semna un tratat de pace care va pune capăt unui conflict armat ce durează de 60 de ani; un război care a dislocat mai mulți oameni decât întreaga populație a Danemarcei. Între timp, guvernul intenționează să mențină plantarea palmierilor pentru a furniza Columbia și Europa cu “biodiesel”. O dată cu pacea, va fi oare pământul înapoiat proprietarilor săi de drept? Un amestec perfect între documentar de mediu și cercetare socială, prin mărturiile victimelor, Frontiera Invizibilă dă glas comunităților locale care luptă din greu pentru a-și recupera pământul, în timp ce arată capcanele majore ale politicilor privind biocarburanții.

THE BURNING ISSUE / O CHESTIUNE ARZĂTOARE
Regia: Alessandro de Pascale, Luca Bonaccorsi
Italia/Germania/Rusia/România, 2017, 49 min.

Trebuia să fie cea mai bună din toate lumile: energie regenerabilă, curată, din materie organică, reziduuri mai ales. Dar a devenit o exploatare a terenurilor, o distrugere fără sens a pădurilor și un festival de subvenții naționale care au cauzat mai multe distorsiuni decât poți gândi. Din Rusia până în Italia, prin Germania și România, urmați realizatorii noștri documentând abuzurile, malpraxisul și paradoxurile în producerea de bioenergie. În acest documentar co-produs de BirdLife Europe și Asia Centrală și Transport & Mediu expunem unele dintre distorsiunile care au transformat o soluție… într-o problemă.

Accesul la proiecție este liber. Pentru bufetul cu ceaiuri delicioase, fructe și snack-uri, se aplică tariful obișnuit al spațiului – 8 lei/oră de persoană.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger