Două din cele mai mari companii de cafea recunosc că folosesc boabe provenite de pe plantații cu sclavi

5

Nestlé și Jacobs Douwe Egberts, două din cele mai mari companii producătoare de cafea din lume, au recunoscut că boabele folosite provin de pe plantații braziliene unde muncesc sclavi. Companiile susțin că s-a ajuns la acest lucru deoarece nu cunosc numele plantațiilor cu care lucrează furnizorii lor.

Potrivit unei anchete realizate de DanWatch, pe aceste plantații muncesc pe bani foarte puțini sau fără să fie deloc plătite persoane traficate, forțate să trăiască pe munți de gunoaie și să bea apă laolaltă cu animalele. Organizația daneză susține că în Brazilia, industria cafelei cunoaște nenumărate abuzuri la adresa drepturilor omului și că în fiecare an, sute de oameni sunt eliberați din sclavie.

Deși Brazilia este cel mai mare exportator de cafea din lume, fiind sursa de proveniență pentru o treime din cafeaua consumată pe piața globală, condițiile de muncă sunt dezastruoase. Muncitorii nu au forme legale de lucru, sunt expuși la pesticide – unele dintre ele letale -, nu primesc echipament de protecție, sunt forțați să trăiască în medii complet neigienice. Toate acestea contravin legislației naționale și internaționale, precum și codurilor etice aplicate de Nestlé și Jacobs Douwe Egberts furnizorilor.

DanWatch susține că aceste in urmă companii, care acoperă 38,9% din piața globală de cafea, nu ar cunoaște, de fapt, numele plantațiilor de pe care provine cafeaua folosită de ele, prin intermediari. Astfel, companiile printre mărcile cărora se numără Nescafé, Nespresso, Dolce Gusto și Senseo, recunosc că, apelând la intermediari, printre furnizorii lor s-ar putea număra unii care încalcă flagrant drepturile omului. Reprezentanții companiilor au declarat pentru The Guardian că sunt foarte îngrijorați de concluzille organizației daneze.

Totodată, Nestlé a confirmat că a cumpărat cafea de la două plantații braziliene de unde, vara trecută, au fost eliberați din sclavie mai mulți muncitori, susținând că de atunci a sistat colaborarea cu ea. Jacobs Douwe Egberts susține că i-a înștiințat pe furnizori să nu procure boabele de cafea de pe plantații unde există încălcări ale drepturilor și că a lansat 15 programe internaționale de îmbunătățire a condițiilor de muncă pe plantațiile de cafea.

Nu este prima oară când Nestlé este acuzată de încurajarea sclaviei: o anchetă recentă a scos la iveală că mare parte din boabele de cacao folosite pentru fabricarea ciocolatei provin de pe plantații unde sunt exploatați copii. De asemenea, la finalul anului trecut, compania a recunoscut că unii dintre furnizorii săi de fructe de mare folosesc la rândul lor, sclavia, pentru a asigura necesarul de produse ce vor ajunge apoi pe piața occidentală de lux.

Sursa: The Guardian


5 comentarii

 1. Cred ca ar trebui sa-i intereseze mai mult la cate pesticide ne expunem noi, consumatorii cafelei vanduta de ei.

  • Da, normal, ca ce bei tu e mai important decat viata a sute de oameni? Da nu mai bea frate cafea! Bea apa de la izvor si gata. Dar oamenii aia ce ar putea sa faca? Tu intelegi termenul de sclavie?… Oameni ca tine fac ca pamantul sa fie asa.

 2. La aceste situatii duce consumul exagerat. Pentru ca multi oameni sa aiba burtile pline si sa fie fericiti, altii saracii sunt exploatati, este vorba de echilibru.
  Daca ar fi preturile reale, care sa includa si costurile cu forta de muca, atunci nu ar mai fi incurajat consumul.
  Sunt sclavi de amblele parti: sclavi ai munci si sclavi ai consumului. Dependenta de marile companii de resurse asa este incurajata.
  Si mai este vorba de bun simt. Oare cati dintre noi risipim multe produse fara sa ne gandim ca astfel crestem cererea? Europa e pe primul loc la risipa de produse alimentare.
  Educatia, unde este educatia buna? Nu este dorita aici, oricat de mult s-ar lupa unele cadre didactice sa educe frumos. Dar poate mai exista o speranta 🙂

 3. Da, lacomia avaritia si in esenta JOSNICIA corporatiilor globale in goana dupa profit duce la sclavie.
  Dar, in aceeasi nota, de ce nu se trage semnalul de alarma si asupra otravurilor pe care acestia le pun in cafea cu rol de potentare a aromelor. Este mai putin condamnabil?
  Pe de alta parte noi, cumparatorii care platim bani grei pe produsele lor infestate cu otravuri chimice, aveti impresia ca traim altceva decat o sclavie? Singura diferenta intre noi si cei de pe plantatii ar fi poate, ca avem electricitate si apa curenta in casa. Dar si dintre noi, sunt din ce in ce mai multi analfabeti, din ce in ce mai putini oameni educati si instruiti. Pentru ca nu e asa? – tara (in acest caz “corporatia”) te vrea cat mai prost…

 4. Aici avem produsul monstruos al consumismului dement din societatea actuala.O parte a umanitatii consuma iresponsabil resursele planetei,iar cei sarmani sunt exploatati pentru mentinerea unui pret accesibil al acestui consumism imbecil si pe langa asta mai avem ipocrizia nesimtita a marilor corporatii care nici usturoi n-au mancat,nici de sclavii de pe plantatiile de cafea nu stiau.Cred ca daca voiau sa stie puteau sa afle foarte usor cu resursele de care dispun.Partea trista e ca suntem toti responsabili de soarta acestor oameni atat timp cat consumam mai mult decat avem nevoie si nu ne intereseaza care este costul uman al acestor produse.Ar fi cazul sa devenim mai cumpatati si mai implicati in societate.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger