Doua alpiniste romance, in expeditie pe cel mai inalt varf din America de Nord

9

Joi, alpinistele Claudia Damoc si Ioana Molnar au plecat spre Statele Unite, cu destinatia Alaska, pentru escaladarea celui mai inalt varf din America de Nord, Denali (6.194 m). Chiar daca ele au mai escaladat varfuri importante atat in Europa, cat si in America de Nord, noua incercare se anunta una extrem de intensa. Temperaturile vor varia intre -40 si -60 de grade Celsius, iar traseul va fi destul de abrupt.

Varful Denali face parte dintre cele 7 cele mai inalte varfuri de pe toate continentele (Seven Summits) si este considerat unul dintre cele mai dificile. Acest varf din Alaska supune alpinistii la un efort mental si fizic deosebit, in conditii de temperaturi si furtuni extreme, arata comunicatul oficial al expeditiei. Din anumite aspecte, Denali este considerat chiar mai dur decat Everest:

–          Datorita apropierii de Polul Nord, temperaturile pot fi mai scazute decat pe cel mai inalt varf din lume;

–          Alpinistii sunt nevoiti sa isi transporte singuri echipamentul, cu sanii speciale trase de fiecare in parte (nu exista serpasi, magari, caini);

–          Alpinistii trebuie sa-si construiasca singuri taberele ( instalarea corturilor si ridicarea zidurilor de zapada pentru protejarea de furtuni – de cele mai multe ori dupa 8-10 ore de urcus cu echipament de 40-50 kg, la temperaturi variind intre -40 si – 60 de grade Celsius)

Claudia Damoc are 33 de ani si este din Brasov. Este pasionata de fotografie, escalada, snowboarding si mountainbiking si are la activ ascensiuni de vara si de iarna in muntii din Romania. In 2008, a urcat pe cel mai inalt varf din Mexic, Pico de Orizaba (5.636m), iar in 2009 a escaladat cel mai inalt varf din Europa, Elbrus (5.642m).

Ioana Molnar este din Oradea, are 26 de ani si are ca si pasiuni escalada, scufundarile si calatoriile. A realizat mai multe ascensiuni de vara si de iarna in Romania. In 2008, ea a cucerit cel mai inalt varf al continentului african – Kilimajaro (5.895m) si a atins 6.000 de metri pe cel mai inalt varf din America de Sud – Aconcagua de (6.962m), iar in 2009 a escaladat cel mai inalt varf din Europa, Elbrus (5.642m)

Cele doua alpiniste sunt sprijinite de Asociatia Shareyes, o organizatie neguvernamentala si nonprofit infiintata cu scopul de a atrage oamenii spre sport, natura si cultura. Site-ul organizatiei il puteti gasi aici.

TOTB, in calitate de partener media, va va tine permanent informati in legatura cu aceasta expeditie si va transmite relatarile venite de la cele doua alpiniste.

Urmeaza update-uri.

Tags:9 comentarii

 1. Bafta.
  Temperaturile nu vor fi intre -40 si -60 grade pentru ca e vara polara, sorele nu apune niciodata.
  La -60 de grade nu supravietuieste nimeni .

 2. Multa bafta! Sa se intoarca sanatoase, si, din cate am vazut, sunt pe drumul cel bun pt Seven summits!
  Sa auzim numai vesti bune de la ele.

 3. De fapt muntele se numeste Mc Kinley si este situat in Parcul natural Denali din Alaska.Muntele McKinley este cel mai inalt din America de Nord.Am rugat si la postul Realitatea TV sa faca aceasta modificare.GS

 4. Este McKinley, parcul national Denali, va asigur ca temperaturile nu ajung la -60 de grade, si nu are cum sa fie mai dificil decat Everestul dat fiind ca este cu aprox. 2500 m mai jos (deci diferentele de oxigen nu suporta niciun fel de comparatie, la acea altitudine contand si fiecare suta de metri).

 5. Succes fetelor !!!!!!…indiferent cum s-ar numi varful, cate grade vor fi sau orice alte controverse care nu-si au locul aici. De preferat sa fie fetele incurajate si sa le asteptam sanatoase si victorioase acasa.Restul “cunostintelor ” si ambitiilor personale…pe alte sit-uri !

 6. Pingback: Two Romanian alpinists to climb the highest North American top – setroberi.com

 7. bravo fetelor tinrti-o tot asa am fost si eu prin argentina pe Aconcagua pe partea nordica mi-asi dori o echipa mixta din romania sa putem face ruta directa a ghetarului polonez crerd ca stiti despre ce e vorba .In rest numai de bine.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger