Dormi liniștit, române! Ponta lucrează pentru tine

1

Nu sunt adeptul teoriei conspiraţiei. De nici un fel. Nu cred nici în alea cu masoni, nici în cele vechi şi noi cu evreii, nici în cele cu americanii pe lună. Dar încep să cred că există ceva ciudat ce se întâmplă la ultimele proteste. Şi acel ceva ciudat constă în atitudinea autorităţilor.

1175664_10152234112712178_199795877_nFoto: Cristian Vasile

de Mihai Bota

 

De regulă, ecuaţia zice aşa: luăm una bucată parte protestatară, care se simte lezată de un obiect anume emis de autoritate şi, ca urmare, iese şi protestează, violent, paşnic… nu contează. Mai punem pe lângă, contrapartidă, care constă într-o autoritate care a emis sau păstrează obiectul protestului iar acesta intervine prin diverse pârghii (mass-media, jandarmerie, armată), contracarând protestării.

În ultimele două săptămâni, lumea din România, în special din oraşele mari, a ieşit masiv la proteste împotriva exploatării miniere de la Roşia. Non-violente şi organizate. Mulţi oameni, de ordinul miilor,  au blocat străzile capitalei spre lăsarea serii. Profitând de vremea încă bună, tinerii au instalat corturi în stradă. S-a cântat, s-a scandat, s-au format prietenii, s-au dat săruturi, televiziunile au venit să îi filmeze, jandarmii nu i-au stingherit (să fim serioşi, nu au fost încleştări de forţe precum cele din iarnă anului 2012).

Am ajuns în epoca protestelor de hashtag. #saverosia. #rosiamontana, etc. Lumea iese în stradă. Vine drona şi filmează mulţimea. De sus. Să fie cool şi să se vadă bine. Vine la protest şi armata de fotografi. Fiecare participant e pozat, e pus pe Facebook. Lumea îşi dă taguri… se schimbă pozele de la profil din cele de vacanţe/concedii, cu cele de la protest. Ăsta e noul trend. Cine nu are poze de la protest pe Facebook, e uncool.

Repet, jandarmii sunt de porţelan. Trebuie să ai grijă cum pui mâna pe ei… să nu se spargă. Dacă oboseşti de la scandat şi de la umblat, vin după tine şi te ţin de după umeri, să nu oboseşti. Unii chiar şi strigă cu tine: „uniţi salvăm Roşia Montana!“. Am prins jandarmi care s-au dus la persoane ce veniseră la protest singure şi păreau nesigure în toată mulţimea aceea mare. S-au dus şi le întrebau: „sunteţi ok? Singură?“. „Din ce cauză? Cumva nu aveţi minute? V-a expirat abonamentul sau creditul?“. „Da? Vă putem încărca noi gratuit telefonul… doar să vă chemaţi un prieten la protest. O să fie mult mai în regulă să fiţi cu cineva cunoscut lângă dumneavoastră, veţi vedea. Da, da, neapărat să vă chemaţi un cunoscut. Merită!“.

Pontaurul a ieşit în fața mass-media şi a anunţat că Roşia Montana va fi exploatată. A făcut asta în urmă cu mai bine de două săptămâni şi a făcut-o într-un mod deloc diplomatic. A făcut-o direct, ca şi cum ar fi vrut să provoace. Ca şi cum ar fi vrut să scoată lumea în stradă. Să vină mulţimea. Să îl huiduie, ca apoi proiectul să poată fi infirmat de către Camera Deputaţilor şi Parlament.

Presa evului nostru media a cenzurat în prima instanţă ieşirile în stradă. Finanţată de RMGC, e şi de înţeles. Orice ştire negativă se reflectă asupra tendiței bullish a acţiunilor RMGC. Tendinţă care era pe bull serios de când Pontaurul anunţase că exploatarea va porni indiferent de cauze. Şi motive.

În ultimele zile, presa a devenit mai deschisă. Până atunci, hipsterii fără ocupaţie cu corturile lor din străzi, au devenit personaje simpatice şi respectate de jurnalişti. Ponta s-a lăsat înduplecat până la lacrimi de vitejii protestatari. A ieşit în faţă şi a zis că proiectul nu va trece. Asta după ce cu câteva zile în urmă tot el a declarat că va vota împotriva proiectului în parlament. Acţiunile RMGC au prins o tendinţă de bearish. Lumea care înainte le cumpăra, la auzul veştii pontauriene, a început să le vândă tot la auzul noii veşti pontanuauriene. Şi acţiunile tot vor scădea, până când cineva le va cumpăra. En-gros şi la un preţ foarte scăzut.

Iar lumea care iese în stradă simte mirosul victoriei. De la bătrân, la tânăr. De la artist, designer web, la vânzător de shaorma. De la clăpar de trupă rock undergound, până la inginer de sistem, de la doctoriţa în curs de rezidenţiat, până la corporatist de outsourcing… toţi se simt importanţi. Da… pentru că noi am fost acolo şi l-am contrazis pe Ponta. A zis Ponta, nemernicul că vrea să ne vândă aurul şi să ne dea cianură în schimb. Noi am zis nu. Şi dorinţa noastră a fost ascultată.

Vine toamna încet, încet, iar odată cu ea, vin şi ploile. O să fie ele umede şi reci, până în toamnă târzie, când totul o să înceapă să îngheţe sub bruma. Mai apoi, odată cu venirea iernii, totul va fi acoperit sub zăpadă. Dar nu uitaţi că vine o primăvară, când totul va fi dezgropat şi va prinde iarăşi viaţă.

Până atunci însă, române – protestatar sau nu, dormi liniştit! Ponta lucrează pentru tine.

 

Părerea Voastră

Deschidem pe TOTB.ro o nouă rubrică, unde vom publica textele primite de la voi, cititorii vigilenți care, din când în când, puneți mâna pe tastatură și ne scrieți. Într-o lume unde e din ce în ce mai limpede că jurnalismul cetățenesc poate compensa pentru hibele unei prese centrale predominant corupte și animale de interese politice și presiuni comerciale, cu toții sutem datori să rupem, măcar din când în când, bariera dintre consumatorși producători. Adică să devenim prosumatori, să ne implicăm și să dăm mai departe mesajele noastre: Acțiunea e contagioasă. Cu alte cuvinte, așteptăm textele voastre peFacebook sau pe adresa [email protected] 

 


Un comentariu

  1. si pe mine m-a pus pe canduri bunavointa jandarmilor si autoritatiilor din Timisoara. pe noi chiar ne-au rugat polistii sa ramanem sa ocupam cu corturile Piata Unirii, linistiti, fara nicio problema, ei s-au dus personal sa ne rezolve autorizatia! de protest. oameni buni, trebuie sa fim foarte vigilenti!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger