Dorinţa cetăţenilor din Pungeşti de a-şi schimba primarul, respinsă de Prefectura Vaslui

0

O mie de localnici din Pungeşti au solicitat organizarea unui referendum pentru demiterea primarului comunei, Mircea Vlasă, pe motiv că acesta nu le mai reprezintă interesele, după ce a concesionat firmei Chevron terenul pe care aceasta vrea să exploreze gazele de şist. Prefectura Vaslui, însă, a respins cererea localnicilor, pe motiv că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru desfăşurarea acţiunii, informează Mediafax.

 

 

„În urma analizării cererii sub aspectul motivelor invocate de iniţiatorii organizării referendumului, apreciem că acestea nu pot fi reţinute sub aspectul nesocotirii de către primar a intereselor generale ale colectivităţii locale sau al neexercitării de către acesta a atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului. Astfel, se afirmă că primarul comunei Pungeşti nu a consultat cetăţenii în legătură cu exploatarea gazelor de şist. Acest aspect nu poate fi reţinut, în condiţiile în care primarul comunei Pungeşti a iniţiat un proiect de hotărâre privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice pe teritoriul comunei Pungeşti, care a fost aprobat de Consiliul Local (CL) Pungeşti pe 27 februarie 2013 (n.r. – hotărâre revocată ulterior tot de CL Pungeşti, la solicitarea Prefecturii, din cauza nerespectării condiţiilor legale).

Totodată, în legătură cu afirmaţia că domnul primar Mircea Vlasă are «o conduită nedemnă de un primar în funcţie», amintim, pe de o parte, că aspectele susţinute în cerere nu se regăsesc între cererile prevăzute de lege, iar pe de altă parte că acestea trebuie adresate şi probate în faţa organelor abilitate de lege să efectueze cercetările necesare stabilirii situaţiei de fapt”, se arată în motivarea Prefecturii Vaslui, citată de Mediafax.

Cererea de organizare a referendumului a fost depusă în noiembrie 2013, laolaltă cu documentele prevăzute de lege; oamenii au scris, în cerere, că primarul nu mai reprezintă interesele localnicilor, că nu i-a consultat în legătură cu explorarea gazelor de şist de către Chevron în comuna lor şi că a concesionat suprafaţa de 1,92 hectare de teren către Chevron pentru ca aceasta să îşi poată amplasa liniştită sonda de explorare.

În acelaşi timp, Ziarul de Piatra Neamţ scrie că în localităţile Războieni şi Tupilaţi au avut loc întâlniri între localnici şi reprezentanţii companiei Prospecţiuni S.A. (compania implicată în problemele create localnicilor din Podişul Hârtibaciului, în ceea ce priveşte încălcarea proprietăţii private), care au venit însoţiţi de prefect şi autorităţi. Însă oamenii nu şi-au schimbat părerea în legătură cu activitatea companiei: nu vor prospecţiuni pe terenurile lor. Ziarul citat semnalează că pe terenurile oamenilor sunt lăsate substanţe explozibile nesupravegheate şi că activitatea companiei afectează mediul, liniştea oamenilor şi chiar şi pânza freatică. Întâlnirile dintre oameni şi reprezentanţii companiei s-au soldat cu plecarea celor din urmă în huiduielile sătenilor, informează publicaţia locală citată, care atrage atenţia şi asupra faptului că aleşii locali (deputaţi, senatori sau consilieri judeţeni) nu au venit deloc să asculte ce au de spus localnicii din zonele vizate de Prospecţiuni S.A.

 

Surse: Mediafax, Ziar Piatra Neamţ

Foto: Jurnalul Naţional

 

Puteţi citi şi:

„Ţăranii împotriva gazelor de şist”: Willy Schuster, ţăran din Moşna vs. Compania Prospecţiuni S.A.

Ţăranii împotriva gazelor de şist – lupta continuă

Prospecţiuni S.A. detonează terenurile şi în judeţul Timiş, în căutarea gazelor

Greva foamei, în semn de solidaritate cu Pungeşti. O poveste cu Alexandru Popescu

Manifestanţii din Pungeşti s-au ales cu dosare penale

Dictatura cetăţenească

SRI, ţăranii de la Pungeşti şi “atentatul la siguranţa naţională”

Răscoala de la Pungeşti. 7 Decembrie 2013

Chevron a reluat operaţiunile la Pungeşti după ce a anunţat că le suspendă

Jandarmeria se comportă ca o firmă de pază la Pungeşti

România la Pungeşti. Apel la mobilizare naţională


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger