Donaţi pentru Grădina de Seminţe tradiţionale Eco Ruralis

0

Eco Ruralis a primit gratuit, de la unul din membri, dreptul de a folosi o bucată de pământ agricol aflată în afara orașului Cluj Napoca. Am început să căutăm pământ în urmă cu două luni şi am reuşit în final să găsim lotul potrivit pentru planurile noastre. E aproape de oraş şi permite echipei şi oricărui om care vrea să ajute să se deplaseze cu bicicleta sau cu autobuzul local. Acum avem nevoie să ne ajutaţi ca grădina noastră de seminţe tradiţionale să devină realitate.

 

de Ecoruralis – În sprijinul țăranilor ecologici și tradiționali

 

Proiect de crowdfunding pe Indiegogo
Sprijinul tău e sămânţa acţiunii noastre!

 

 

CE E ECO RURALIS? – O organizaţie non-profit care susţine drepturile ţăranilor ecologici şi tradiţionali, cu sediul în Cluj Napoca. În 2009, un grup de ţărani s-a reunit din diferite colţuri ale ţării pentru a forma această organizaţie. Acum avem peste 250 de familii membre şi peste 500 de membri individuali. Membrii şi echipa de la birou au format legături puternice, bazate pe pasiunea comună pentru seminţele tradiţionale. Organizaţia noastră crede cu adevărat că autonomia agriculturii vine de la seminţele tradiţionale.

PROBLEMA – Pierderea seminţelor tradiţionale duce la o hrană nesănătoasă, la poluare mai mare. Multe legi şi regulamente limitează dreptul de a folosi seminţe tradiţionale. Corporaţii agrobiotehnice produc şi promovează hibrizi, chimicale şi organisme modificate genetic şi controlează economia seminţelor. Problemele de sănătate şi poluare cauzate de agricultura intensivă sunt bine documentate şi acuzate de ONU sau de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Asta afectează securitatea alimentară şi ne-am hotărât să acţionăm.

SOLUŢIA – Să plantăm, colectăm şi distribuim cât de multe seminţe tradiţionale e omeneşte posibil! Mulţi din membrii noştri îşi salvează seminţele şi ni le trimit pentru distribuţie. La finalul sezonului de recoltă, facem un inventar mare şi le distribuim pe toate. Vom face workshop-uri despre cum se pot salva seminţele de la un an la altul. Agricultura e acţiune directă: 90% din grădina noastră va fi pentru multiplicarea seminţelor şi 10% pentru recoltă de legume.

EXPERIENŢĂ – În ultimii doi ani, am cultivat o mică grădină de seminţe tradiţionale la universitatea de agronomie din oras. Un profesor universitar a fost alături de noi şi a lucrat cu întreaga echipă, cu prietenii noştri şi cu numeroşi studenţi. Experienţa a fost extrem de benefică şi ne-a dat posibilitatea să învăţăm despre salvarea seminţelor şi despre cultivare. Ne-a făcut să realizăm că ne trebuie o grădină mai mare. Capitolul acesta începe acum 🙂

PLANUL NOSTRU:

 

  • Aratul pământului
  • Selectare şi transport unelte
  • Constucţie gard, şopron, toaletă
  • Construcţie fântână
  • Construcţie paturi de pământ pentru răsaduri
  • Pregătirea pământului pentru însămânţare şi cultivare
  • Însămânţare şi cultivare grădină, cereale şi pomi fructiferi
  • Workshop-uri despre grădinărit şi practici agricole
  • Menţinerea grădinii
  • Organizarea unui sistem de compost
  • Construcţie cuptor de pământ
  • Recoltarea legumelor şi seminţelor
  • Workshop-uri despre salvarea seminţelor
  • Introducerea în baza de date a seminţelor şi crearea unui Catalog
  • Pregătiri pentru distribuirea seminţelor

CUM VOM FOLOSI BANII?

 

  • taxa anuală pentru pământ
  • aratul pământului
  • transport pentru echipă şi unelte
  • materiale de construcţie pentru gard, şopron, fântână, compost, toaletă, paturi de pământ.

***Notă: Dacă nu reuşim să strângem toata suma necesară, vom construi grădina, dar la o dimensiune mult mai mică.

AVEM NEVOIE DE TINE!!!
 – Nu uita, vom putea să punem în aplicare toate planurile pentru grădină, doar dacă ne atingem scopul – 2000 $. Aşa că donaţi astăzi. Orice sumă este apreciată! Succesul grădinii depinde de tine. Vă rugăm să ne promovaţi pe Facebook sau Twitter … şi să ne lăsaţi comentarii. Orice idei noi pentru grădină sunt binevenite.

ECHIPA
 – Echipa noastră e foarte pasionată de agricultură, viaţa la ţară, problemele şi bucuriile ţăranilor, ce mâncăm şi cum să fim liberi. Eco Ruralis este coordonatorul programului naţional WWOOF Romania (Voluntariat la Gospodării Ecologice şi Tradiţionale). Toţi ştim să cultivăm legume şi cereale, am voluntariat în grădini şi în gospodării, am crescut cu bunicii noştri ţărani. Suntem îndrăgostiţi de bogăţiile cunoaşterii pe care le au ţăranii, care ne dau mâncare delicioasă şi sănătoasă. În fiecare zi sperăm să ne folosim mai bine de cunoştinţele astea, ca să protejăm mai bine moştenirea culturală încă prezentă în agricultura ţărănească.

Ajută Eco Ruralis să creeze cea mai frumoasă grădină de seminţe tradiţionale!

Vom cultiva, semăna, colecta şi distribui cât de multe seminţe tradiţionale este omeneşte posibil!

Indiegogo
Facebook
Flickr Photos

 

Citiți și:

Semințele tradiționale: Invenția naturii, ilegală în România

O nouă lege europeană pune în pericol semințele tradiționale ale țăranilor


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger