Donald Trump scoate SUA din acordul climatic de la Paris și pune în pericol eforturile de reducere a poluării

0

Președintele SUA Donald Trump a confirmat că Statele Unite se vor retrage din acordul climatic de la Paris. Asta înseamnă că al doilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, după China, va abandona eforturile de combatere a încălzirii globale.

SUA se vor alătura celorlalte două țări care nu au semnat acordul – Siria și Nicaragua – fără să primească vreo penalizare întrucât acordul de la Paris se bazează pe angajamentul voluntar al țărilor de a-și reduce emisiile.

“Pentru a-mi îndeplini datoria solemnă față de SUA și cetățenii ei, Statele Unite se vor retrage din acordul de la Paris, dar va începe negocierile pentru a reintra în acord sau într-o cu totul altă tranzacție în termeni corecți față de SUA”, a spus Donald Trump la Casa Albă. “Vom începe negocierile și vom vedea dacă vom ajunge la un acord corect. Dacă se poate, grozav, dacă nu, e ok”, a adăugat el.

Comentariile lui Trump au continuat: “Faptul că acordul de la Paris constrânge SUA în timp ce favorizează statele cele mai poluatoare ar trebui să alunge orice îndoială cu privire la motivele pentru care lobbiștii străini vor să țină țara noastră frumoasă legată și constrânsă… Asta nu se va întâmpla cât sunt eu președinte, îmi pare rău. (…) Am fost ales să reprezint cetățenii din Pittsburgh, nu Paris”.

Predecesorul lui Trump, Barack Obama, a transmis o declarație prin care susține că noua administrație se alătură unui mic grup de țări care refuză viitorul. Dar a adăugat că statele americane, orașele și companiile vor compensa pasul înapoi făcut de Trump și vor face și mai multe pentru a proteja generațiile viitoare și mediul.

În 2015, aproape 200 de țări au semnat acordul de la Paris prin care se angajau să reducă emisiile pentru a preveni creșterea temperaturii medii globale cu peste 2 grade Celsius.

Angajamentul pe care și l-au luat SUA în cadrul acordului echivalează cu reducerea unei cincimi din emisiile globale până în 2030. O întoarcere la “business as usual“ ar însemna încălzirea temperaturii medii globale cu încă 0.3 grade Celsius.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger