Doi tineri mutaţi din Bucureşti la ţară vor să impulsioneze turismul rural din zona în care şi-au creat o nouă viaţă

2

Acum doi ani, Adrian şi Bianca au lăsat Bucureştiul în urmă şi au poposit la Caşva, comuna Gurghiu, judeţul Mureş – satul în care au crescut, trăit şi s-au îndrăgostit părinţii lui Adrian. Au poposit cu totul: s-au mutat acolo şi şi-au schimbat viaţa. Au o gospodărie cu de toate, inclusiv cu trei câini, trei pisici, zece găini şi opt iepuri. Fac vin, cultivă legume şi aşteaptă, pe la sfârşitul lui ianuarie, să vină în lumea lor şi primul copil, un băieţel. Inspiraţi de noua lor viaţă, s-au gândit să ofere ceva comunităţii care i-a primit, oamenilor şi locurilor frumoase cu care s-au înconjurat. Aşa că s-au gândit să recondiţioneze o casă veche de lemn, donată de o localnică, pentru a o transforma într-o casă de oaspeţi, perfectă pentru vizitatorii zonei. Proiectul lor caută susţinere pe platforma Indiegogo, printr-o campanie de strângere de fonduri cu recompense diverse, unele de inspiraţie artizanală, altele constând chiar într-un sejur turistic în peisajul mirific al regiunii.

“Am 29 de ani, sunt din Bucureşti şi, până să ne mutăm la ţară, am fost administratorul unui cartier rezidenţial. Îmi place mult să mă joc cu Lego 🙂 De câţiva ani am lansat Creative Brick“, spune Adrian despre el. Bianca, soţia lui, are 32 de ani, este din Braşov, s-a mutat în Bucureşti după liceu şi a absolvit Facultatea de Arhitectură Ion Mincu (design interior). “Împreună cu o prietenă am fondat Cai Verzi Pe Pereţi, de care m-am ocupat până acum un an”, se destăinuie Bianca. Amândoi spun că vor să îşi exprime, prin proiectul pe care l-au gândit, recunoştinţa faţă de comunitate, dar şi pentru “vremurile frumoase ce vor urma”. Scopul lor este să relocheze, să recondiţioneze şi să amenajeze o casă veche din lemn, care le-a fost donată de o localnică, pentru a o transforma într-o casă de oaspeţi cu trei camere. Casa a fost ridicată în anul 1961, de părinţii localnicei, dar de trei ani nu mai este locuită, astfel că are mare nevoie de reparaţii şi îmbunătăţiri.

adrian si bianca“Ne-am hotărât să ne mutăm la Caşva după multe vizite aici, unele care durau chiar şi o lună. Obişnuiam să o vizităm foarte des pe bunica lui Adi şi rudele apropiate, care nu sunt puţine la număr, deoarece ambii părinţi ai lui Adi sunt de aici”, mărturiseşte Bianca. “Mie mi-a placut foarte mult zona şi oamenii, încă de la primele vizite, când am început să ne gândim cum ar fi ca pe viitor să locuim permanent aici şi să încercăm să ne integrăm în comunitate făcând lucruri pe care le-am învăţat în atâţia ani de locuit în Bucureşti”. Ca să îşi susţină stilul de viaţă, acum cei doi soţi îmbină (“într-un mod care ne amuză chiar şi pe noi”, spun ei) viaţa de la ţară cu activităţile pe care le aveau la oraş. “Pe de o parte, facem tot ce este nevoie într-o gospodărie: avem grijă de animale, de grădină, pregătim cămara pentru iarnă sau crăpăm lemne, iar pe de altă parte facem produse din LEGO sau amenajări interioare. Adi se ocupă în continuare de mica afacere de care se ocupa şi când eram la Bucureşti, cu obiecte făcute din Lego, Creative Brick; iar eu mai colaborez din când în când cu o prietenă pe proiecte de amenajări interioare”, explică Bianca.

Decizia de a vă muta a fost bruscă sau aţi gândit-o cu mai mult timp înainte de a face pasul acesta?

Am luat decizia de a ne muta mult mai repede decât am fi crezut iniţial. Plănuisem ca mai întâi să avem un plan bine pus la punct cu ce vom avea de gând să facem aici, urmând ca apoi să ne mutăm şi să îl punem în aplicare, însă nu am mai avut răbdare şi am făcut exact invers. Ne-am mutat aici, ne-am luat găini, câine, pisică şi iepuri şi am învăţat să cultivăm cam tot ce avem nevoie. Apoi, după ce am intrat într-un ritm firesc, am început să ne găndim şi la proiecte pe care să le dezvoltăm pe termen lung, cum este cel cu transformarea casei de lemn într-o casă de oaspeţi.

Cum au reacţionat cei din jurul vostru când v-aţi mutat la ţară?

Părinţii lui Adi au fost foarte fericiţi când au auzit că vrem să ne mutăm la Caşva, mai ales pentru că asta vor să facă şi ei când vor ieşi la pensie. Nu la fel au stat lucrurile cu părinţii mei, însă. Ei s-au mutat la sat acum aproape şase ani, undeva pe lângă Braşov. S-au mutat într-un sat unde nu cunoşteau pe nimeni şi foarte greu s-au împrietenit cu oamenii de acolo. Lor le-ar fi plăcut să ne mutam cu ei, însă pe noi ne-a cucerit Caşva, cu natura şi oamenii săi. Prietenilor, pe de o parte, le place că ne-am mutat la ţară, pentru că s-au îndrăgostit de zonă şi îşi încarcă bateriile cât stau aici, însă ne-ar plăcea să ne vedem mult mai des…

Cum au fost cei doi ani de când sunteţi în Caşva?

Cei doi ani parcă au zburat, aşa îi simt! Încă ies dimineaţa repede afară pentru ca îmi place să fac poze imediat ce apare soarele de după deal, îmi place că venirea berzelor sau rândunelelor este un subiect de discuţie şi un motiv de bucurie pentru săteni; înverzirea pădurii sau colorarea ei toamna este un spectacol pentru toată lumea, în fiecare an – cu alte cuvinte, mă încântă viaţa simplă şi toată splendoarea naturii din jurul meu.

Care este planul vostru pentru casa de lemn pe care vreţi să o recondiţionaţi cu ajutorul campaniei de strângere de fonduri?

Dorim să relocăm, recondiţionăm şi să amenajăm această casă (ce ne-a fost donată de o localnică), pe care vrem să o transformăm într-o casă de oaspeţi. Vrem să facem acest lucru în primăvară, deoarece până atunci poate sta în locul în care este amplasată acum.

Credeţi că această campanie va ajuta, credeţi că sunt oameni care să înţeleagă proiectul şi de ce este important să nu lăsăm astfel de moşteniri minunate să dispară?

Deja ne ajută această campanie, deoarece s-a strâns o sumă cu care vom demara proiectul. Sunt mulţi oameni care au empatizat cu proiectul nostru şi fiecare a ajutat cum a putut. Au simţit şi ei că acum este timpul să facem ceva pentru moştenirea lăsată de strămoşii noştrii pentru că, peste câţiva ani, poate fi prea târziu. Casele ţărăneşti nu mai sunt consolidate, ci sunt înlocuite de altele realizate din materiale mai ieftine şi mai noi; obiectele specifice zonei sunt depozitate în poduri şi înlocuite cu cele de consum, iar tehnicile tradiţionale de producere a hranei sau ocupaţiile riscă să fie uitate în lipsa oamenilor care să le continue şi să poată trăi de pe urma lor.

Cum anume aţi gândit relocarea casei?

Îm primul rând ne va ajuta planul original al casei, pe care îl avem şi vrem să-l respectăm întocmai. Relocarea propriu-zisă are câteva etape pe care trebuie să le urmăm. Vom începe prin a face multe fotografii şi nota toate grinzile, bârnele şi clădelele de lemn, pentru a şti foarte bine care unde va veni apoi, după care trecem la dezmembrarea casei bucată cu bucată începând cu acoperişul şi terminând cu fundaţia. Pe noua amplasare o vom asambla începând de la fundaţie şi terminând cu acoperişul. În tot acest proces, vor fi elemente ale casei care nu se vor mai putea folosi şi vor trebui înlocuite.

Mai aveţi şi alte proiecte de viitor de acest fel?

Pe viitor ne-am dori să salvăm cât mai multe case din zonă, case care să devină spaţii de cazare pentru turişti sau ateliere pentru meşteşugari, unde  localnicii pot împărtăşi din cunoştinţele lor turiştilor şi chiar să impulsionăm localnicii să îşi păstreze casele ţărăneşti şi să folosească modelul pe care îl propunem.

Cum s-a schimbat viaţa voastră de când aţi făcut “downshifting”, de la oraş la ţară?

Viaţa e mai simplă, mai frumoasă şi mai sănătoasă acum. Stilul de viaţă ni s-a schimbat complet. Acum nu prea există stres, iar activităţile cotidiene ne sunt influenţate în primul rând de vreme şi de anotimp. Cred ca acest lucru este un mare câştig pentru noi, că ne ghidăm viaţa după natură.

Pe Bianca şi Adrian îi puteţi ajuta să ducă la bun sfârşit acest proiect (şi să pornească altele, la fel de frumoase) prin donaţii (aici) sau cu orice fel de sprijin le puteţi oferi. Visul lor are şi o pagină de Facebook, pe lângă campania Indiegogo, iar dacă vreţi să îi auziţi vorbind despre proiectul lor, puteţi urmări materialul video de mai jos.

Fotografii: Caşva Village (Adrian şi Bianca)


2 comentarii

  1. Felicitari. Ati ales linistea in defavoarea goanei dupa himerele consumerismului.
    Sa aveti succes in tot ce v-ati propus !

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger