Doi pui de urs brun, orfani, redaţi sălbăticiei în Grecia

0

În Grecia, ursul brun se numără printre speciile aflate în cel mai mare pericol de dispariţie. Aşa că specialiştii în viaţă sălbatică din această ţară depun eforturi pentru a salva puii care rămân fără mamă şi a-i elibera în natură, cu speranţa că vor ajuta la continuitatea speciei.

 

Little John şi Nikitas, aşa au fost botezaţi cei doi pui de urs, redaţi naturii după ce au petrecut nouă luni într-un centru de reabilitare special. Cei doi au fost salvaţi de la pieire sigură după ce mama lor nu i-a mai vrut. Aşa au ajuns la centrul de reabilitare pentru urşi Arcturos, unde specialiştii coordonaţi de directorul ştiinţific al instituţiei, dr. Alexandros Karamanlidis, i-au antrenat special pentru a supravieţui, ulterior, în sălbăticie. Evenimentul a fost o premieră pentru acest centru, a declarat directorul Karamanlidis. Cei doi pui de urs au deprins abilităţi necesare supravieţuirii pe cont propriu într-o zonă de zece hectare de pădure, care imita foarte bine habitatul lor natural.

Înainte de a-i elibera, echipa care a dus la bun sfârşit misiunea a construit un bârlog pentru ei, chiar în aria în care aceste animale trăiesc – nord-vestul Greciei. Oamenii au săpat timp de trei zile prin zăpadă şi pământ pentru a pregăti acest bârlog şi, când a fost gata, au montat camere video înăuntru, pentru a putea urmări evoluţia celor doi urşi. În ziua eliberării, puii au fost sedaţi, controlat, de către specialişti veterinari de la universitatea din Thessaloniki. Amândoi au primit „cadou” emiţătoare, cu ajutorul cărora sunt supravegheaţi prin satelit. Adormiţi, puii au fost transportaţi direct în bârlogul lor.

 

Cei doi pui (acum destul de mari), la prima tentativă de ieşire din bârlog

 

La trezire, ei au început să exploreze noua casă. Când au dat cu nasul afară şi au simţit iarna, s-au întors la loc şi şi-au continuat hibernarea începută la centrul de reabilitare încă din decembrie. „Proiectul este unul inovator pentru Grecia şi se dovedeşte a fi un instrument valoros în eforturile de conservare a populaţiei de urşi bruni din Europa”, crede directorul Karamanlidis. În primăvară, când se vor trezi din hibernare, cei doi urşi vor fi monitorizaţi cu atenţie, pentru a se vedea dacă vor reuşi să se descurce pe cont propriu.

 

Sursa şi foto: BBC Nature

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger