Doi oameni au fost uciși pentru că au depășit convoiul nupțial al unui șeic din Yemen

1

Doi tineri din Yemen au fost omorâți săptămâna trecută pentru că au depășit cu mașina alaiul de nuntă al șeicului Ali Abd Rabo Al-Awadhi, membru în partidul Islah, cea mai importantă formaţiune de opoziţie din țară, și în Conferința Dialogului Național, menită să elaboreze o nouă constituție și să pregătească Yemenul pentru alegeri pe deplin democratice în februarie 2014.

 

Foto: Facebook

 

La 15 mai 2013, scrie Global Voices, Khalid Al-Khateeb și prietenul său Hassan Aman au depășit cu mașina convoiul nupțial al șeicului și au fost împușcați mortal pentru asta de gărzile șefului de trib. Alaiul era însoțit și de o mașină de poliție, însărcinată cu protecția liderului. Potrivit media locale, polițiștii n-au intervenit când cei doi tineri au fost împușcați cu sânge rece. Mai mult, în loc să-i aresteze pe criminali, au plecat mai departe cu aceștia, lăsând cadavrele în urmă. Incidentul a avut loc pe una din străzile capitalei Sanaa.

Membrii Conferinței Naționale a Dialogului și-au întrerupt două zile la rând discuțiile, programate să dureze șase luni, pentru a protesta împotriva crimelor cauzate de unul dintre colegii lor și a cere arestarea și judecarea lui. Protestul s-a extins în toată țara, mai ales în rândul activiștilor tineri, care au organizat mai multe demonstrații în Sanaa și Aden (orașul natal al celor doi tineri uciși). Manifestanții au cerut dreptate pentru familiile victimelor și pentru limitarea puterii șeicilor. Yemen este o societate tribală, iar șefii de triburi (șeicii) se bucură de un statut social special și de protecție din partea guvernului, fiind înarmați și escortați de gărzi personale. Mulți dintre ei, însă, abuzează de aceste privilegii, împotriva cărora militează tinerii din Yemen. Aceștia își doresc un stat în care toți oamenii sunt în siguranță și egali. Aflați mai multe detalii pe Global Voices.


Un comentariu

  1. sunt formidabili oamenii astia! se cred atotputernici sau cum? de unde pana unde au ei puterea de a decide cine traieste si cine nu?!! atata snobism si rautate…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger