Doi meşteri au transformat ţevi ruginite într-o instalaţie ecologică de iluminat public

0

Doi meşteri au luat ţevi şi robineţi vechi şi le-au folosit ca să construiască un prototip de iluminat public cu panouri solare şi o plantă solară care poate fi udată folosind apa de ploaie colectată de instalaţie. Gentlemen Works, creatorii prototipului numit BioPipe, au câştigat o finanţare în cadrul unui concurs de proiecte care schimbă oraşul, organizat în cadrul celei de-a zecea ediţii a evenimentului-manifest Street Delivery

 

1

 

de Cornelia Gaie (Green Report)

 

BioPipe e un prototip de iluminat public construit din ţevi vechi. E o instalaţie concept, care integrează natura cu obiectele din jurul nostru: o plantă căţărătoare se împleteşte cu ţevile vechi şi crează o imagine care te duce cu gândul la lupta dintre sălbăticie şi urban.

Planta căţărătoare are nevoie de apă. Aşa că instalaţia are şi un sistem de colectare a apei şi un robinet, pentru irigarea acesteia. „Periodic trebuie să interacționezi cu ea, să dai drumul la lumină sau la apă. Este un obiect care te cheamă și pe care nu poți să-l ignori”, spune Radu Bucur, unul dintre cei doi meşteri.

Instalaţia poate fi plasată atât în interior cât şi în exterior. Pentru folosirea afară, în spaţii publice, a fost gândită astfel încât să funcţioneze pe bază de energie regenerabilă, cu ajutorul panourilor solare. „BioPipe creează în jurul său un spațiu decorativ – o plantă multicoloră, ce-și croiește drum printr-o țesătură de țevi, unele curățate iar altele păstrând amprenta degradării. Ea te atrage prin vizual – acea împletire de verde-crud cu metalul este ca un fel de luptă care te atrage și pe care vrei să o privești mai de aproape. Vrei să vezi cine va răzbate – verdele sau rugina, sălbaticul sau urbanul?”, explică Radu.

Radu şi Liviu, cei doi meşteri care se află în spatele Gentlemen Works, se ocupă cu construirea de lămpi. Ei au creat BioPipe cu ajutorul deşeurilor rămase în urma lucrărilor de renovare. Instalațiile de apă și căldură din apartamente, case sau clădiri vechi capătă astfel o viață nouă ca soluții de iluminat neconvenționale și invită la recucerirea spațiului urban de către plante. Cei doi folosesc ţevi ruginite recuperate de prin șantiere, târguri de vechituri sau case părăsite. Iar aceste resturi, rezultate de pe urma proceselor de renovare, sunt de fapt obiecte care poartă în ele o parte din istoria acelui loc.

 

2

 

„Vorbim de istorie acolo unde avem obiecte personale integrate în instalații personalizate, de cele mai multe ori făcute la cerere sau chiar împreună cu solicitantul. Ar fi foarte frumos ca, odată renovat un loc, acesta să conțină și o construcție din elemente care să amintească de istoria acelui loc. Noi am creat până acum lămpi care conțin de la renumitul delcou de Dacie până la trunchiuri de copaci, doage sau ceasuri, unele cu vechime de peste 100 de ani”, spune Radu.

Un prototip BioPipe care a ajuns anul acesta şi la Street Delivery, de pildă, conține câteva resturi de materiale recuperate din case țărănești din nordul țării.

Anul acesta, Gentlemen Works s-a înscris la Street Delivery X, o ediţie specială în cadrul căruia organizatorii au organizat un concurs de proiecte care schimbă oraşul şi mediul înconjurător. Din sute de aplicaţii, juriul a ales 10 proiecte care au primit, fiecare, câte un premiu de 1.000 de euro. Printre proiectele câştigătoare s-a numărat şi instalaţia BioPipe.

„Finanţarea primită la Street Delivery este un suport extrem de important în diversificarea obiectelor de iluminat şi mobilier pe care le construim. Căutăm în continuare un spaţiu potrivit pentru un atelier full time, lucru care ne-ar eficientiza foarte mult munca şi mai cumpărăm scule care să luzcrăm mai repede, mai bine şi mai ales mai frumos”, au spus cei doi.

Radu şi Liviu s-au bucurat să vadă o reacţie pozitivă din partea publicului care a intrat în contact cu lampa. BioPipe reprezintă un proiect uşor multiplicabil astfel încât, în orice moment, dacă cineva vrea să refacă acest proiect, aceştia s-ar bucura să contribuie cu cunoştinţele şi experienţa acumulată de ei până acum. Cei doi plănuiesc să organizeze şi nişte ateliere pe teme de reciclare creativă.

 

3

 

Liviu Brânduşa şi Radu Bucur spun că sunt doi meşteri comunicatori. Ce îşi doresc ei e ca prin acest proiect să transmită următorul mesaj:  e bine să reciclăm, să reutilizăm, să valorificăm ceea ce, în general, lumea aruncă; să facem din obiecte sau materiale degradate ceva util, interesant, atractiv și cu personalitate.Printre cele mai dragi materiale le sunt fierul și lemnul, cu cât mai vechi, cu atât mai bine.

Proiectul ăsta a început aşa: era ziua de naştere a unui prieten comun, iar cei doi s-au gândit să-i ofere drept cadou o lampă creată chiar de ei, din ţevi şi câteva obiecte integrate (un ceas cu mecanism la vedere şi un memory stick). Pentru ca tuturor le-a plăcut invenţia lor, s-au gândit să continue şi să facă instalaţii şi mai complexe, în construcţia cărora le place să folosească obiecte personale care să capete un rost în întregul ansamblu.

Proiectele lor sunt, în general, comenzi personalizate. Dar, din când în când, îşi mai fac timp să lucreze şi la obiecte concept. Următorul proiect pe care îl vor finaliza se numeşte Ethnopunk şi integrează elemente tradiţionale, un fus şi un fuior de lână, într-un trunchi de copac feliat.

Acest text a fost preluat de pe site-ul Green Report


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger