Doi astronauți s-au întors în siguranță pe Pământ, după un an petrecut în spațiu

0

Scott Kelly, comandantul Expediției 46 organizate de NASA, și omologul său rus, Mihail Kornienko, au revenit ieri pe Pământ, după o misiune istorică de 340 de zile la bordul Stației Spațiale Internaționale. Cei doi astronauți au aterizat în Kazahstan, la ora 10:26, ora locală.

Din expediția de revenire a făcut parte și Serghei Volkov, tot de la agenția spațială rusă Roscosmos, care a sosit la bordul navetei Soyuz TMA-18M pe 4 septembrie 2015.

„Misiunea de un an a lui Scott Kelly la bordul Stației Spațiale Internaționale a contribuit la progresul explorării spațiale și al expediției americane spre Marte,” a declarat Charles Bolden, din partea NASA. „Scott a devenit primul astronaut american care a petrecut un an în spațiu, ajutându-ne astfel să facem un salt uriaș spre Marte.”

Scott Kelly. Foto: NASA

Scott Kelly. Foto: NASA

De-a lungul misiunii, echipajul de la bordul Stației Spațiale a realizat circa 400 de investigații, dintre care unele legate de adaptarea corpului uman la zero gravitație, izolare, radiații ridicate și stres. În același timp, fratele geamăn al lui Kelly, fostul astronaut Mark Kelly, a participat la studii pe Pământ, legate de efectele spațiului cosmic asupra corpului și minții, la nivel celular. Cei doi astronauți au primit, de asemenea, un nou instrument pentru studierea materiei întunecate și au realizat demonstrații tehnologice pentru rețelele de navete spațiale. În timpul misiunii, Kelly a realizat trei expediții în afara stației spațiale, toate având ca scop mici reparații și operațiuni de mentenanță ale navetei.

Odată cu încheierea acestei misiuni, Kelly a acumulat 520 de zile în spațiu, în vreme ce Kornienko a acumulat 516 zile, iar Volkov 548 de zile, de-a lungul a trei zboruri. Expedition 47 va continua, avându-l la comandă pe astronautul Tim Kopra, care, alături de Tim Peake de la Agenția Europeană Spațială și de Iuri Malencenko, vor opera naveta până la sosirea altor membri de echipaj. Stația Spațială Internațională a fost ocupată încontinuu din anul 2000, iar de atunci a fost vizitată de peste 200 de persoane și numeroase navete comerciale și non-comerciale.

Mai multe informații despre această misiune, puteți afla de aici.

Sursa și foto: Nasa.gov


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger