Doi adolescenți pakistanezi au înființat o școală în stradă pentru copiii nevoiași

0

Shireen și Hasan Zafar, doi adolescenți soră și frate din orașul Karachi din Pakistan, au deschis o școală în stradă unde învață peste 25 de copii fără adăpost, care vând flori și șervețele sau cerșesc, scrie The Express Tribune. Cei doi au instalat mese și scaune în apropierea unei cafenele din oraș și petrec aproape două ore în fiecare zi învățându-i pe copii lucruri elementare, cum ar fi alfabetul sau socotitul. Școala funcționează șase zile pe săptămână, între orele 16.30 și 18.00.

„Acum câteva luni, treceam pe lângă un indicator rutier, când o fată fără adăpost a venit la mine și m-a întrebat cum mă simțeam, în loc să-mi ceară bani”, spunea pentru publicația pakistaneză Shireen, în vârstă de 12 ani, la începutul lunii. Emoționată de întrebarea fetei, adolescenta, care este elevă în clasa a șaptea, s-a decis atunci să-i ajute pe micii cerșetori care nu își permit să meargă la școală. „Am discutat cu fratele meu mai mare ideea de a le preda copiilor și de a-i motiva să învețe din greu”. Hasan, în vârstă de 15 ani, a fost de acord, iar ideea lor inițială de a avea câțiva elevi s-a transformat în cele din urmă într-o întreagă clasă de copii ai străzii. „Nu mi-e atât de greu să-mi gestionez timpul după școală”, spune băiatul, elev în clasa a noua. „Nu folosesc telefonul două ore și vin aici să fac ceva ce-mi face plăcere”.

Una dintre elevele celor doi frați, Pashmina, în vârstă de 16 ani, suferă de poliomielită, dar vine constant la școala în stradă. Ea spune că familia ei nu își permite să-i ofere o educație și că e mândră de ce a învățat în ultimele două luni: „Am învățat tabla înmulțirii pentru 2 și 3 și alfabetul din engleză și urdu”. Salman Khan vinde șervețele înainte și după ore și spune: „am nevoie să câștig, dar îmi doresc să învăț”, adăugând că ar vrea să ajungă să lucreze într-un birou într-o zi. Pentru a se asigura că elevii lor rămân motivați, Shireen și Hasan își economisesc banii de buzunar și le oferă o sumă mică de bani după fiecare ședință. Unii oameni din comunitate au început să-i ajute la rândul lor, oferindu-le copiilor cutii de suc și bani pentru a-i ține în „școală”. Rana Yasmeen, o profesoară din sistemul de stat, vine la rândul ei să-i ajute pe cei doi frați să țină orele.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger