VIDEO Documentarul Roșia Montană, la marginea prăpastiei, integral pe YouTube

31

Documentarul “Roșia Montană, un loc la marginea prăpastiei” realizat de regizorul german Fabian Daub este disponibil integral pe YouTube. Acesta poate fi vizionat de publicul larg și distribuit pentru a face cunoscută Roșia Montană în țară și în lume.

Roșia Montană -€“ cu toții am auzit de ea, dar ce știm cu adevărat despre ce se întâmplă acolo? Se pare că interesul a ajuns peste hotare la regizorului german Fabian Daub, care a decis să vină în România și să facă acest film documentar despre Roșia Montană.

Montate în stilul documentarului “observațional”€™, fără narațiune, acompaniate și discret €˜”comentate”€™ doar de muzică cu caracter folcloric și world music (Maria Tănase, trupa Zarada), interviurile, declarațiile, confesiunile localnicilor vorbesc de la sine și îi dau ocazia publicului spectator să-și formeze propria opinie.

 

 

Despre Roșia Montană – un loc la margine de prăpastie regizorul Cristian Mungiu a declarat: ”(…) am vrut să văd un documentar german despre Roșia Montană, l-am văzut, acum a fost și la Astra, la Sibiu, și mi s-a părut că cu ficțiunea e foarte greu să faci ceva mai echilibrat, mai rezonabil și mai onest decât a făcut omul ăla, care nu e român și n-are niciun parti pris. Am luat legătura cu el pentru că mi s-a părut mai important să-i popularizez filmul înainte să-mi pun problema dacă eu voi face sau nu un film despre subiect.”

Roșia Montan㠀- un loc la margine de prăpastie și-a avut debutul în cadrul Festivalului Filmfest Hamburg, în data de 30 septembrie 2012 și la Sibiu, în cadrul Astra Film Fest unde a câștigat Premiul special pentru documentarul românesc.


31 de comentarii

 1. Consider ca Rosia Montana este deja cunoscuta in Romania si in intreaga lume. Si nu poti s-o cunosti cu adevarat dintr-un documentar, ci la fata locului. Si cei care ar trebui s-o cunoasca sunt autoritatile decidente, care avand in vedere ca ii tin viitorul intr-un etern standby, este clar ca nu sunt constienti de gravitatea situatiei de acolo si printr-un documentar, sigur nu vor fi mai constienti!

 2. stilul “observational” probabil ca inseamna “manipulativ”, nu de alta dar a ignorat complet parerea oamenilor din Rosia Montana si s-a concentrat doar pe opozanti! oare de ce? ca in Rosia Montana majoritatea oamenilor vor pornirea proiectului minier, au si votat pentru acest lucru! cum de nu a observat asta si regizorul? Si eu as vrea sa vad un documentar despre Rosia Montana, insa un documentar trebuie sa fie obiectiv, iar acesta nu este!

  • „Ma duc foarte rar sa vad filme intr-un festival pentru ca am propriile mele treburi acolo si nu am niciodata timp, dar am vrut sa vad un documentar german despre Rosia Montana, l-am vazut, acum a fost si la Astra, la Sibiu, si mi s-a parut ca cu fictiunea e foarte greu sa faci ceva mai echilibrat, mai rezonabil si mai onest decat a facut omul ala, care nu e roman si n-are niciun parti pris. Am luat legatura cu el pentru ca mi s-a parut mai important sa-i popularizez filmul inainte sa-mi pun problema daca eu voi face sau nu un film despre subiect.”
   Asta a declarat Cristian Mungiu după vizionarea filmului. Dar cine este Mungiu ăsta și de ce să-l credem pe el în detrimentul lui Sorin, un fidel comentator pro RMGC de pe acest site, nu-i așa?

 3. @Sorin: eu nu mai vreau sa vad niciun documentar! s-au facut destule si unde s-a ajuns? Zona tot rau o duce! solutiile nu vin prin documentare, ci prin investitii, fie ca ne convine, fie ca nu!

  • Anda, ce crezi că a contribuit mai mult la decăderea comunei? Documentarele sau aprobarea repetată de către autoritățile locale, împinse de RMGC, a unor planuri urbanistice care împiedică dezvoltarea oricărei afaceri (cu excepția mineritului propus de RMGC, bineînțeles) în zona cea mai importantă a comunei?

   Iar dacă vrei să se facă investiții, de ce nu contribui și tu, la încurajarea turismului în localitate? Uite aici o ofertă foarte bună, hai să ne vedem la Roșia Montană și să discutăm pe îndelete cu localnicii, dincolo de orice documentare sau materiale de prezentare ale RMGC sau opoziției: http://vizitatirosiamontana.wordpress.com/2013/02/06/vacanta-de-paste-340-de-lei/

   • tinand cont ca mineritul a fost mereu activitatea principala, eu zic ca amanarea repornirii mineritului a contribuit cel mai mult la decaderea comunei, de aia somajul a ajuns sa fie la 80%! oricum e interesant cum intr-un paragraf spui ca nu se poate face nimic in afara de minerit, apoi dai un link catre un business de acolo. te cam contrazici! iar 340 de lei de la fiecare turist in buzunarul lui Eugen David nu vor reduce cu nimic somajul de 80%, dar vad ca tu ii faci in continuare reclama!

    • Dincolo despre discuția referitoare la utilitatea repornirii mineritului – atâta timp cât numai asta li se prezintă roșienilor, e normal ca mulți dintre ei să creadă că e singura soluție – cine e de vină pentru faptul că RMGC nu a fost în stare în atâția ani să facă un proiect legal?

     • problema e ca autoritatile nu au dat niciun fel de decizie, chiar daca proiectul este perfect legal, altfel ar fi fost respins de mult. iar timpul a aratat ca mineritul este cea mai buna solutie, ca s-au incercat de toate dar somajul tot de 80% e!

     • Da, sunt de acord că asta este o problemă: autoritățile trebuiau de mult să respingă proiectul RMGC, care este plin de nereguli și ilegalități. Vezi în acest sens numai anularea repetată a planurilor urbanistice în justiție, sau anularea descărcării arheologice a masivului Cârnic, ca să mă rezum numa la aceste exemple.
      În privința celeilalte afirmații, ce anume s-a încercat în Roșia Montană și nu a reușit, din 2001 și până în prezent?

  • oamenii din Rosia Montana pentru pornirea investitiilor au votat la referendumul din decembrie, situatia o cere, somajul a ajuns sa fie foarte ridicat

   • Atunci când întrebarea e „mănânci, calule, ovăz”, care crezi că este răspunsul?
    Dacă roșienii ar fi fost puși la referendum să răspundă dacă sunt de acord cu înființarea unei fabrici de mobilă în localitate, ce crezi că ar fi răspuns?

    • vad ca in continuare iti bati joc de votul oamenilor din Rosia Montana, dar nu ocolesti sa ridici in slavi parerea unui om dintr-o alta tara, de la mii de kilometri distanta. e chiar trist!

 4. Ca sa stii ce e cu adevarat la Rosia Montana, cel mai bine este sa mergi la fata locului. Eu am vazut o localitate unde domnesc saracia si poluarea, iar solutia pentru aceste probleme, pornirea mineritului, se amana de ani de zile…

  • Sărăcie și poluare la Roșia Montană? Aceasta este o invenție destul de veche a guriștilor RMGC, pe care comentatori „binevoitori” o repetă din când în când. Dar aceștia uită să mai zică și că, de exemplu, cariera Cetate (zona actual poluata) reprezinta doar 69 de hectare dintr-un total de peste 1.250 de hectare care ar fi impactate de proiectul RMGC in eventualitatea demararii lui. Mai multe despre poluarea și sărăcia din Roșia Montană am scris deja, cine dorește poate să citească toate argumentele și să mă contrazică, dacă are cu ce.

 5. Documentarul se pare ca a fost scos. Motivele desigur nu se stiu. Speranta mea este ca va aparea pe mult mai multe platforme odata ce a fost scos de pe una cu atata usurinta si rapiditate.

  Pentru cei ce spun ca in acele zone este saracie, recomand sa se intereseze cine a creat-o. Pentru ce ce doar asteapta un raspuns la asta, imi permit sa confirm faptul ca aceasta campanie a inceput de foarte multi ani. In perioada de inceput fiecare proprietar primea bani frumosi fata de starea lui materiala de atunci. Acum, asa cum se vede si in film, multura le pare rau ca au parasit locul.

 6. Vreau sa-i transmit lui Mihai Papuc ca apreciez efortul lui de a face fata celor care insista ca solutia RMGC ar fi buna. Parerea mea este ca oamenii din acea zona au votat in favoarea acestei solutii pentru ca au fost lipsiti de informatii si manipulati pentru a vedea numai avantajele si mai putin dezavantajele acestei solutii. Rosia Montana nu este singura zona saraca din tara, se pot descurca locuitorii de acolo cum se descurca si altii in alte parti. Nu trebuie distrusa aceasta zona doar pentru ca are aur in subteran. Eu nu am nevoie de aur. Voi aveti nevoie de aur?
  Link-ul pus de Dudau mai sus functioneaza http://www.youtube.com/watch?v=8Smz3shxq-Y , multumim!
  Ne vedem la Rosia Montana!

 7. Am cautat acum de curiozitate pe site-ul Ministerului Finantelor informatiile fiscale despre Rosia Montana Gold Corporation S.A.. Am gasit-o inregistrata cu codul fiscal 9762620, iar cele mai vechi informatii sunt ca a devenit platitoare de TVA in septembrie 1997. Asadar, ei sunt de 16 ani aici si ne preseaza sa le dam aurul pe cianura, dar pana acum nu au reusit. Puteti vedea tot pe site-ul Ministerului Finantelor bilanturile contabile ale acestei firme in perioada 1999-2011. Au investit foarte multi bani (in activitati legale, dar foarte probabil si in contracte care ascund spagi si trafic de influenta), dar nu au reusit sa ne duca de nas. Cred ca le mai putem face fata cativa ani, ca sa aiba pierderi atat de mari incat sa renunte.

 8. Oamenii sunt pasivi pentru ca nu inteleg cum ii afecteaza pe ei, personal, tunul de la Rosia Montana.
  Noi, cetatenii, platim impozite si taxe statului. Cea mai evidenta este TVA. Daca nu ar exista TVA, am plati la cumparaturi 100 de lei fata de 124 de lei cat platim acum. 24 de lei se duc in vistieria statului, 100 de lei la comerciant. Dar platim multe alte taxe, peste 300 la ultima numaratoare (impozit pe venit, impozit pe profit, impozit pe salarii, impozit pe casa, impozit pe teren, impozit pe masina, taxa de mediu la masina, accize etc.). Statul primeste acesti bani de la noi, cetatenii, ca sa faca cu ei ceva in folosul nostru.
  Insa conducatorii tarii folosesc banii statului ca sa dea tunuri. Ce inseamna un tun? Un tun este atunci cand statul incheie un contract pagubos cu un smecher. Smecherul se-ncarca de bani si da o parte si alesilor nostri care au facilitat semnarea contractului. Acestia fiind banii nostri, care ar trebui folositi pentru educatie, pentru sanatate, pentru astupat gropi, pentru autostrazi, in contracte avantajoase pentru noi.
  Asta inseamna un tun.
  Proiectul minier Rosia Montana este un tun pentru ca vom instraina aceste zacaminte, urmand sa primim numai o redeventa de 6% din valoarea lor, iar participarea la profit de 25% nu inseamna nimic. Compania lacomiei are deja o pierdere foarte mare acumulata din 1995 si pana acum si profitul, daca va exista, poate fi adus la zero prin inginerii financiare simple (facturi de la furnizori umflate) sau mai complicate. 25% din zero egal cu zero. Asadar, alesii nostri au semnat un contract prin care vindem un activ valoros la un pret egal cu 6% din valoarea lui de piata. Acest lucru face din proiectul minier de la Rosia Montana un tun.
  Spre deosebire de alte tunuri pe care le-au mai dat alesii nostri, acest tun de la Rosia Montana mai are niste consecinte, foarte grave:
  – incalcarea dreptului de proprietate al locuitorilor din Rosia Montana care sunt fortati sa-si paraseasca gospodariile si sa plece;
  – distrugerea patrimoniului cultural din zona. Rosia Montana este cea mai veche localitate atestata documentar din Romania. Aici exista marturii arheologice ale traiului oamenilor de peste doua mii de ani. Rosia Montana va fi rasa de pe fata pamantului daca exploatarea minereurilor va avea loc;
  – distrugerea mediului natural, prin despadurirea zonei, prin distrugerea solului si prin crearea unui lac imens de steril cu continut ridicat de cianura.
  Concluzia mea: proiectul minier de la Rosia Montana este un tun cu consecinte foarte grave, o teapa imensa pe care conducatorii tarii ne-o dau noua, pentru ca ei sa-si ia spagile.
  Oameni buni, nu mai fiti pasivi! Nu lasati politicienii sa fure bani din buzunarele voastre prin acest tun de la Rosia Montana! Si nici prin alte tunuri!
  Desteptati-va, romani!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger