Documentarul "Wild Carpathia", ajuns la final: Plimbare în Maramureș și sfaturile Prințului Charles

0

Trilogia documentară “Wild Carpathia” a ajuns la final: a treia parte a acesteia, intitulată “Wild Forever”, a avut premiera oficială la Bucureşti miercuri seara şi va fi difuzată pe Travel Channel pe data de 8 noiembrie, la ora 21:00. Prima parte a trilogiei documentare a fost lansată în octombrie 2011, iar a doua parte, în septembrie anul acesta, ambele materiale fiind difuzate la nivel internaţional pe Travel Channel.

 

 

Cea de-a treia parte a seriei documentare „Wild Carpathia” promovează mai multe zone din România, între care oraşul Cluj-Napoca, Maramureşul, cimitirul de la Săpânţa, Bucovina, Munţii Făgăraş, Valea Zălanului şi satul Saschiz şi include un interviu cu Prinţul Charles al Marii Britanii, prin care acesta îşi manifestă dorinţa de a ajuta România să-şi conserve moştenirea culturală rurală, notează Mediafax. „Marile păduri şi peisajele Carpaţilor definesc România şi ar fi o tragedie să pierdeţi aşa ceva. Chiar şi cuvântul Transilvania – dincolo de păduri – şi-ar pierde sensul, ar deveni doar o tristă rămăşiţă a istoriei”, a declarat Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, cu ocazia premierei documentarului. La rândul său, Prinţul Charles, invitatul de onoare al ultimei părţi a documentarului, spune, despre România: „Pajiştile de aici sunt unice, pe plan european, dar şi în lumea întreagă. Nu am mai văzut niciodată ceva asemănător, nu a mai rămas nimic aşa şi este o bijuterie a României. Poate că voi nu vedeţi asta acum, dar cred că România este o ţară minunată cu oameni remarcabili, care au îndurat multe”.

„Wild Carpathia” este o producţie a companiei britanice Almond Films, iar scenaristul şi prezentatorul documentarului este Charlie Ottley. „România deţine una dintre bogăţiile naturale cele mai valoroase ale planetei, o zonă vastă plină de sălbăticie, cu piscuri de munte impresionante şi păduri neatinse, care oferă habitat pentru o faună şi floră cu mii de specii de animale şi plante”, remarcă realizatorii documentarului. Seria de trei părţi documentare este conceptul lui Paul Lister, fondator al European Nature Trust, o organizaţie care are ca scop protejarea marilor areale sălbatice şi a regiunilor naturale degradate de pe continentul european. Realizarea documentarelor a fost sprijinită de ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini, în colaborare cu Scripps Networks Interactive, care deţine Travel Channel. Potrivit ministrului Grapini, prima parte a seriei a fost realizată gratuit, iar următoarele două au costat 900.000 de euro, bani plătiţi de România companiei producătoare.

Prima parte a documentarului a prezentat munţii spectaculoşi (Carpaţii Occidentali – Munţii Apuseni) şi pădurile seculare ale Transilvaniei. În acest prim episod al seriei, Prinţul Charles de Wales a glumit, spunând că, potrivit arborelui său genealogic, este descendent al lui Vlad Ţepeş şi, în acest fel, are legătură cu România. Partea a doua, „Wild Carpathia – From the Mountains To The Sea”, a fost o călătorie de la Porţile de Fier până în Delta Dunării, care a inclus prezentarea unor locuri de pe Valea Oltului, a Munţilor Făgăraş, a Castelului Peleş, a mănăstirii Cozia şi a unor localităţi din Delta Dunării. Acest al doilea episod al documentarului a inclus interviuri cu Principesa Margareta a României şi cu Ivan Patzaichin. În partea a treia vom putea urmări un interviu mai extins cu însuşi Prinţul Charles. Aici puteţi citi câteva dintre răspunsurile sale oferite, în interviul filmat, realizatorului Charlie Ottley.

Aici puteţi urmări prima parte a documentarului „Wild Carpathia”, aici puteţi urmări partea a doua (trailer, mai jos), iar partea a treia vă invităm să o urmăriţi pe 8 noiembrie, pe Travel Channel, la ora 21:00.

 

 

Sursa, foto / video: Mediafax, YouTube


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger